Taht (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saltanat
사도 (Sado)
YönetmenLee Joon-ik
YapımcıOh Seung-hyeon
YazarCho Chul-hyun
Oh Seung-hyeon
Lee Song-won
OyuncularSong Kang-ho
Yoo Ah-in
Moon Geun-young
MüzikBang Jun-seok
Görüntü yönetmeniKim Tae-gyeong
KurguKim Sang-bum
Kim Jae-bum
DağıtıcıShowbox/Mediaplex
Çıkış tarih(ler)i16 Eylül 2015 (2015-09-16) (Güney Kore)
Süre125 dakika
Ülke Güney Kore
DilKorece
Bütçe8,3 milyon dolar (9,5 milyar won)
Hasılat45,9 milyon dolar [1]

Taht (Korece: 사도 (Sado), İngilizce: The Throne), Lee Joon-ik'in yönettiği, Song Kang-ho ve Yoo Ah-in'in oynadığı, 2015 tarihli Güney Kore yapımı tarihi dram filmidir.[2][3] Eski Kore Krallığı Joseon'un 21. Kralı Kral Yeongjo'nun hükümdarlığı döneminde, 18.yüzyılda geçen film, tahtın varisi olan ancak kral olmaya uygun bulunmaması nedeniyle babası tarafında bir pirinç sandığında 8 gün boyunca kalmaya zorlandığı için ölen Prens Sado'nun hikâyesini anlatıyor.[4][5][6]

Taht, 35. Kore Film Eleştirmenleri Birliği Ödüllerinde En İyi Film de dahil olmak üzere üç ödül kazandı.[7][8] Ayrıca 88. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film dalına aday gösterilmesi için Güney Kore'nin gönderdiği filmdi ancak aday gösterilmedi.[9][10]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, veliaht prens Sado'nun, kral olan babasını öldürmek için düzenlediği suikast planıyla başlar ancak suikast gerçekleşmez.

Ertesi gün, Sado'nun annesi, Sado'yu cezalandırırken onunla birlikte Sado'nun oğlunu da cezalandırmamasını söylemek için krala gider. Kral Sado'yu çağırır ve ona kendini öldürmesini söyler. Sado'nun, eğer o ölürse kendilerinin de öldürüleceklerini düşünen destekçileri içeri girip onu intihar etmekten kurtarır. Bunun üzerine kral Sado'ya büyük bir pirinç sandığının içine girmesini söyler. Daha sonra sandığı çivi çakarak kilitler.

Film, saray avlusundaki pirinç sandığı ile olayları bu noktaya getiren geçmişteki sahneler arasında geçiş yaparak Sado'nun hikâyesini anlatmaya başlar.

Kral, küçük oğlunun eğitimiyle çok ilgili bir babadır. Sado, çok erken yaşta bile sevecen bir kişiliğe sahiptir. Ancak, eğitimi için ondan beklenen ezber ödevlerini iyi yapamaz. Babasının yazdığı bir pasajı ezberleyemez. Sado sosyalleşmeyi ve resim yapmayı daha çok sevmektedir. Ne sıklıkla ders çalışmayı sevdiği sorulduğunda yılda bir ya da iki kez diye cevap verir. Kral oğlunun isyankar olduğunu düşünür.

Bu arada, Sado üç gündür sandıktadır ve halüsinasyon görmeye başlar. Etrafının kırkayaklarla çevrili olduğu hayalini gören Sado zorlayarak sandıktan çıkar ve havuzda kendini yıkar. Sandığa geri döner ve sandık daha sağlam bir şekilde kapatılır.

Geçmişte geçen başka bir sahnede kral, kraliyet ailesi arasındaki ailevi ilişkilerin sıradan kişilerden farklı olduğunu anlatır. "Sarayda ebeveynler çocuklarını düşman olarak görürler" der. Sado'nun babası Kral Yeongjo, babasının karısını nasıl zehirlediğini ve kendisinin de tahtı güvence altına almak için abisini öldürmekle suçlandığını anlatır.

Kral, oğlunun vekil kral olmasını önerir. Bu yöntemle veliaht prens, babasının himayesi altında kral olma tecrübesi edinebilmektedir. Yeni görevinde veliaht prens kendinden emin ve adil olarak olarak ilerlemektedir ancak yaşlı kralın döneminde ayrıcalık sahibi olan bazı gruplar onun yönetimine karşı çıkar. Yaşlı kral, oğlunun, babasının gücünü zayıflatmak için krallıktaki hizipçiliği körüklediği sonucuna varır. Oğluna verdiği kararları azaltmasını ve soyluların liderlik etmesine izin vermesini söyler. Ancak oğlu söylediklerini dinlemez ve soyluların verdiği kararlar yaşlı kralı telaşlandırır ve oğlunun verdiği hükümleri fesheder. Sonra Sado daha akıllıca kararlar almak için babasına danışmaya başlar, ancak bu sefer de yaşlı adam bağımsız bir şekilde krallığı yönetemediği için oğluyla alay eder. Sado'nun yaptığı hiçbir şey, oğlunu devamlı aşağılayan kralı memnun edemez. Ancak Kral Yeongjo'nun üvey annesi Ana Kraliçe, Sado'nun bilgeliğinden hoşnuttur ve onun koruyucusu olur.

Kral Yeongjo, ana kraliçenin 60. doğum gününü kutlamak istemeyince gerilim doruk noktasına ulaşır. Kraliçenin odasına dalar ve ondan ya kendisini desteklemesini ya da kendisinin emekliliğini onaylamasını ister. Ancak kraliçe, kralın emekliliğini onaylar ve dolayısıyla Sado kral olur. Kral Yeongjo şok olur.

İlginç bir şekilde, Sado tahta çıkmayı reddeder. Yaşlı kralın ayrılmasından sonra Sado, saray avlusunda diz çökerek beklemeye başlar. Kraliçe emeklilik onayını geri almak zorunda kalır ve aşağılandığını düşündüğü için yemek yemeyi bırakır ve ölür. Cenazede yaşlı kral, kraliçenin ölümünden dolayı Sado'yu suçlar. Sado çok kızar.

Sado bağnaz bir dindara ve alkolik birine dönüşür. Kendisi için yeraltında bir mezarlık hazırlar ve yeni kraliçeye saygılarını sunmayı reddeder. Öfkelendiği zamanlardan birinde saray hadımlarından birini öldürür. Annesinin 60. doğum günü için bir kutlama düzenler ve ancak kutlamadaki davranışları insanların onun delirdiğini düşünmesine yol açar. Bu sırada yaşlı kral, Sado'nun oğlunu kendi himayesine alır ve Sado'yu tahtı ele geçirebilmek için komplo düzenlemekle suçlar.

Filmin başındaki sahneyi birkaç eklemeyle tekrar görürüz ve Sado'nun neden babasını öldürmediğini anlarız. Sado, oğlunu dedesiyle sohbet ederken görür. Oğlu dedesine Sado'nun iyi kalpli biri olduğunu söyler ve Sado suikasttan vazgeçer.

Sado, tutukluluğunun yedinci gününde ölür ve sekizinci günü gömülür, ancak babası ona dair tüm hatıraları silmeye çalışır. Torununa, babasının adını bile anmamasını emreder. Ancak, yaşlı kralın ölümünden sonra, Sado'nun oğlu babasını onurlandırır ve Sado'yu temize çıkarır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rol
Song Kang-ho Kral Yeongjo
Yoo Ah-in Veliaht Prens Sado
Moon Geun-young Hanımefendi Hyegyeong
Shin Soo-yeon Hanımefendi Hyegyeong'ın küçüklüğü
Kim Hae-sook Kraliçe Inwon
Park Won-sang Hong Bong-han
Jeon Hye-jin Cariye Young
Park So-dam Leydi Moon
Jin Ji-hee Prenses Hwawan
Seo Ye-ji Kraliçe Jeongsun
Lee Dae-yeon Kim Sang-ro
Kang Seong-hae Kim Han-gu
Choi Deok-moon Hong In-han
Jung Suk-yong Hadım Hong
Choi Min-cheol Chae Je-gong
Park Myeong-shin Kraliçe Jeongseong
Son Deok-gi Hong Nak-in
So Ji-sub Kral Jeongjo

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler 8 Temmuz 2014'te başladı.[11] Yönetmen Lee, filmde bir aile trajedisini yansıtmak istediğini söyledi. Film Sado'nun pirinç sandığında kaldığı 8 günü sırasıyla anlatıyor ve arada Sado'nun gençliğini gösteren sahnelere atlıyor. Lee, 56 yıllık zaman aralığını gösteren bir filmi düzgün bir şekilde aktarabilmek için filmde geriye dönüş (flashback) kullanmak zorunda kaldığını ancak izleyicinin kafasının karışmaması için filmin hikâyesini olabildiğince doğrusal düzlemde çektiğini söyledi.[12] Joseon tarihinde en uzun süre tahtta kalmış Kral Yeongjo'yu canlandıran Song, filmin %90'ının tarihi gerçeklere dayandığını abartı ya da mantıksal hatalar içermediğini bu nedenle de oynadığı karakterin gerçekçi yansıtıldığını ifade etti.[2] Filmde Sado'yu canlandıran Yoo, oynadığı karakterin kral olma sorumluğunu gözü kapalı kabul etmediğini, devamlı kim olduğunu bulmak istediğini ve bunun onu trajik sona götürdüğünü söyledi.[13] Sado ismi prense ölümünden sonra verildi.[12]

Gösterim[değiştir | kaynağı değiştir]

Taht, 16 Eylül 2015'te Güney Kore'de gösterime girdi. Filmi 6,2 milyon kişi sinemalarda izledi ve film toplamda 43 milyon dolar hasılat elde etti.[14]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Throne". KOFIC. 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2016. 
  2. ^ a b "New take on King Yeongjo and Prince Sado". Korea JoongAng Daily (İngilizce). 14 Ağustos 2015. 30 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2015. 
  3. ^ "The Throne filmmaker speaks highly of actor Song". The Korea Herald. 3 Eylül 2015. 10 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2015. 
  4. ^ "Song Kang-ho joins Lee Joon-ik film". Korea JoongAng Daily. 3 Nisan 2014. 2 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2014. 
  5. ^ "SONG Kang-ho Boards New LEE Joon-ik Film". Korean Film Biz Zone. 9 Nisan 2014. 28 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2014. 
  6. ^ "Same role, different actors". The Korea Times. 18 Ağustos 2014. 8 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2014. 
  7. ^ "The Throne rakes in three film critics' awards". Yonhap. 28 Ekim 2015. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2015. 
  8. ^ "THE THRONE Tops Korean Association of Film Critics Awards". Korean Film Biz Zone. 2 Kasım 2015. 28 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2015. 
  9. ^ "Oscars: South Korea Submits The Throne for Foreign-Language Category". The Hollywood Reporter. 1 Eylül 2015. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2015. 
  10. ^ "The Throne picked as Korean candidate for Academy Awards' foreign language film award". Yonhap. 2 Eylül 2015. 2 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2015. 
  11. ^ "Song Kang Ho and Yoo Ah In's New Film Sado Holds First Shooting". Soompi. 18 Temmuz 2014. 19 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014. 
  12. ^ a b "Movie tells timeless tale of father-son dispute". Korea JoongAng Daily. 11 Eylül 2015. 30 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2015. 
  13. ^ "Herald Review: The Throne brings royal strife down to Earth". The Korea Herald. 16 Eylül 2015. 16 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2015. 
  14. ^ Ma, Kevin (26 Ekim 2015). "The Phone rings up South Korea box office". Film Business Asia. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]