Taebaeksan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Taebaek Dağları

Taebaeksan dağı veya Taebaek dağı olarak da bilinen Taebaeksan Güney Kore'nin sıra dağlarıdır. 22 Ağustos 2016 tarihinde Güney Kore'nin 22. milli parkına dönüştürülmüştür. 1.566.7 m (5.140 ft) yüksekliğe sahiptir.[1]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Taebaeksan menzili 500 km uzunluğundadır ve ortalama yüksekliği 1.000 m'dir. Dağların doğu yamacı kıyıya dik bir fay hattı oluşturur, ancak batı tarafı hafif bir eğim oluşturur. Sobaek, Charyŏng ve Kwangju dağları gibi birçok mahmuz çıkıntıları ise güneybatıya uzanıyor. Güney Kore’nin en önemli nehirleri olan Han, Naktong ve Kum nehirleri, Taebaek Dağları’ndan geliyor. Mineral kaynakları arasında demir, kömür, tungsten, florit ve kireçtaşı bulunur.

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Gangwon-do Eyaleti, Yeongwol-gun İlçesi, Hyeol-dong Taebaek'te 1.460 metre yüksekliğinde Manggyeongsa Tapınağı bulunmaktadır. Bilgin Bodhisattva heykelini süslemek için inşa edilmiş bir tapınaktır. Bir Silla Hanedanlığı keşişi olan Jajang tarafından yaptırılmıştır. Tapınağın girişindeki "Dragon Spring" Güney Kore'nin en yüksek kaynağı olarak bilinir.

Taebaeksan'ın zirve sırtı, hem açelya çalılarına hem de antik porsuk ağaçlarına ev sahipliği yaptığından dolayı baharda ve kış aylarında çok fazla ziyaretçi çeker.

En yüksek zirveler aynı zamanda eski Şamanist sunak olan Cheonjedan'a da ev sahipliği yapar.

Ana Danggol girişi yıllık kar festivaline ve kömür madenciliği müzesine ev sahipliği yapmaktadır. http://english.visitkorea.or.kr/enu/ATR/SI_EN_3_1_1_1.jsp?cid=791747 3 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

http://taebaek.go.kr/foreign/english/sub02_01_01.html 18 Ocak 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

  1. ^ "Taebaeksan". 18 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.