Tıbbı toksikoloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tıbbi toksikoloji, tıppın bir yan dalıdır. Toksik maddelere kazayla veya kasıtlı olarak maruz kalma sonucu ortaya çıkan akut ve kronik zehirlenmelerin önlenmesi, izlenmesi, değerlendirilmesi ve tedavisini kapsayan bilim dalıdır.[1][2] Tıbbi toksikologlar, akut veya kronik zehirlenme, advers ilaç reaksiyonları (ADR'ler), aşırı dozda uyuşturucular, zehirlenmeler, endüstriyel kazalar ve diğer kimyasal maruziyetler dahil olmak üzere çok çeşitli sorunların değerlendirilmesi ve tedavisi ile ilgilenmektedir.

Tıbbi toksikoloji, Amerikan Tıbbi Uzmanlıklar Kurulu tarafından resmi olarak tıbbi bir alt uzmanlık alanı olarak kabul edilmektedir.[1]

Modern teknolojinin gelişmesi ile insan hayatına giren yeni kimyasal maddeler, insanlığı toksik etkilere daha fazla maruz bırakmaktadır.[2]

Tıbbi toksikoloji, klinik toksikoloji ile yakından ilişkilidir ve hekim olmayanları da (genellikle eczacıları veya bilim adamlarını) kapsar.

Profesyonel hizmetler ve mekanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Goldfrank's Toxicologic Emergencies, 9th Edition. New York: McGraw-Hill, Medical Pub. Division. 2010. ISBN 978-0-07-143763-9. 
  • Medical Toxicology. Phila: Lippincott, Williams & Wilkins. 2003. ISBN 0-7817-2845-2. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i Introduction to Medical Toxicology, 27 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 28 Temmuz 2017  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "ACMT_Intro" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ a b "Klinik Toksikoloji | TATD Toksikoloji Çalışma Grubu". tatdtoksikoloji.org. 14 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021.