Türkiye ile Bulgaristan Arasındaki Dostluk Antlaşması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkiye – Bulgaristan Dostluk Antlaşması, 18 Ekim 1925 tarihinde Türkiye ile Bulgaristan Krallığı arasında Ankara’da imzalanmıştır. Ankara'da imzalanması sebebiyle Türkiye İle Bulgaristan Arasında Mün’akid Muhadenet Muahedenamesi, Ankara Antlaşması olarak da isimlendirilmektedir.[1] Antlaşma 30 mayıs 1926 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete’nin 20 Haziran 1926 tarihli sayısında yayınlanmıştır.[2]

Maddeler[2][değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Türkiye Cumhuriyeti ile Bulgaristan Krallığı arasında gayr-ı kabil-i ihlal sulh ve samimi ve daimi muhadenet cari olacaktır.
  2. Tarafeyn-i aliyeyn-i akdeyn iki devlet arasındaki siyasi münasebatı hukuk-ı düvel esaslarına tevfikan tesis hususunda ittifak etmişlerdir. Tarafeyn-i her birinin siyasi mümessillerinin mütekabiliyet şartıyla diğerinin arazisinde hukuk-ı umumiye-i düvel esasına müstenid muameleye mazhar olmalarını kabul etmişlerdir.
  3. Tarafeyn-i aliyeyn-i akideyn, bir ticaret mukavelenamesi ve bir ikamet mukavelenamesi ve bir hükm muahedesi akd etmek hususunda mutabık kalmışlardır.
  4. İşbu muahedename tasdik olunacak ve tasdiknameler Ankara’da sürat-i mümkine ile teati edilecektir. İşbu muahedename tasdiknamelerinin teatisinden itibaren on beş gün sonra iktisab-ı mer’iyyet edecektir.
  5. İşbu muahedenameye merbut protokol anın mütemmem bir cüzini teşkil eder. Tasdikan-lü’lmakal tarafeyn murahhasları işbu muahedenameyi imza ve mühürleriyle tanzim eylemişlerdir. 1925 senesi 18 Teşrinievvel’inde iki nüsha olarak Ankara’da tanzim olunmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ hukukbook (17 Ekim 2022). "Türkiye - Bulgaristan Dostluk Antlaşması / Uluslararası Antlaşmalar". Hukuk Ansiklopedisi. 1 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2023. 
  2. ^ a b "20 Haziran 1026 tarihli Resmi Gazete" (PDF). Resmi Cedide. 20 Haziran 1926. 1 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Ekim 2023.