Türkiye'de judo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
05.39, 28 Kasım 2016 tarihinde II. Niveles (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17869962 numaralı sürüm (düzenleme, yazış şekli: Kulubü → Kulübü AWB ile)

Dünyada Judo tarihi

Judo, ju-jutsu sporunun sadeleşmesi sonucu Jigaro Kano tarafından bulunan bir sporudur. Judo, Türkiye'de yeni hali ile 1960'lı yıllarda tanınmaya başlamıştır.

1962 yılında, güreş antrenörü Halil Yüceses Japonya'da judo eğitimi aldıktan sonra dönüşünde Eminönü Denizcilik Lokali ve Fatih Güreş Kulübü'nde Olcay Şen'le ilk judo çalışmasını başlattı.

Daha sonra Üsküdar Anadolu Kulübü'nde Halil Yüceses ile birlikte Namık Ekin, Olcay Şen bu çalışmalara devam etti. 1964 yılında ilk uzakdoğu sporu olarak olimpiyatlara girdi.

Türkiye'de Judo'nun ilkleri arasında Namık Canca, Muvahhit Baymur, İbrahim Öztek, Ahmet Berkol Ökten, Ferudun Yenisey, Ergün Göktuna, Natık Canca,Ayhan Sezgi, Metin Altınzincir,Şefik Güven gibi isimler yer almaktadır.

Turkiye'de Judo Çorum, İstanbul, Ankara, Kocaeli, Trabzon, Manisa, Konya, Samsun, İzmir, Antalya, Ordu, Rize sehirlerinde oldukca populerdir.

Judo Federasyonu'na Doğru

Judo sporu 1964 yılında önce Güreş Federasyonu'na bağlandı, 1966 yılında ise bağımsız bir federasyon oldu. Judo Federasyonu'nun kurulmasının ilk başkanlığına da Hakkı Isıgöllü'nün atanmasının ardından 1967'de ilk Türkiye Şampiyonası düzenlendi.1969-1979 yılları arasında Judo ve Tekvando, 1980-1990 arasında ise Judo ve Karate Federasyonu olarak faaliyetlerini yürüten federasyon, 1990 yılından itibaren Judo Federasyonu adı altında hizmet verdi.

Cihat Uskan bu federasyonların başkanı oldu.

1968 yılında Fransiz Michel Novovitch'in Türkiye'ye antrenör olarak gelmesiyle modern judo başladı. 1969 yılında Japon Kültür Derneği'nin girişimiyle Vaseda Üniversitesi'nden Yoşimura ülkemize gelerek, KODOKAN stilinin gelişmesine yardımcı oldu. 1968 li yılların başında Federasyon Başkanı Cihat Uskan yönetiminde Türkiyedeki ilk Judo Temel teknikleri Namık Ekin ve milli takım elemanları ve Tercüman Gazetesi yazarı Kaya Muzaffer Ilıcak ile hazırlandı.Judonun gelişmesinde ki en etkenlerden biri olan Judo Posterleri federasyon tarafından hazırlanarak tüm yurda dağıtılmıştır.

Bu arada İstanbul başta olmak üzere birçok ilde Judo Kulüpleri açılmaya başlandı. Judo'nun duayenlerinden Ahmet Berkol Ökten, İstanbul Kadıköy'de ilk Judo salonunu (Dojo Samurai) açtı.

Akabinde Feridun Yenisey İstanbul Üniversitesi bünyesinde(Mediko-Sosyal), Mehmet Emin Sebik Beylerbeyi'nde,Namık Ekin Fındıkzade(Dojo Bushido),İbrahim Çabıtkan Karagümrük'de(Altınay Güreş Kulübü),Gündüz Atik ise Beyoğlu yakasında,Taksim-Şişli Spor Kulübü Salonunda(Dojo Kenji Kai) Judo öğretilerini başlattılar.Gündüz Atik ve Gürbüz Tansever,Sultanahmet Amerikan Dersanesi(YMCA) ve ilk kez Trakya Bölgesinde (Gündüz Atik-Ömer Erol-Gürbüz Tansever)Kumburgaz ve Silivri (Parkköy) de,Süheyl Yeşilnur ve Cüneyt Yeşilnur kardeşler ise Fatih de başlattıkları Judo çalışmaları ile Türk Judo'sunun yayılımına büyük katkıda bulunmuşlardır.

27/28 Mart 1970 tarihlerinde Avusturya'nın Linz Kentinde yapılan Leonding Turnuvasına katılmak için oluşturulan ilk Milli Takımda aşağıdaki sporcular yer almıştır.

63 kg Natık Canca

70 kg Mahmut Gül - Savaş İYİDOĞAN

80 kg İbrahim ÖZTEK - Feridun YENİSEY

93 kg Metin Altınzincir - Hakkı KOŞAR

Ağır Gürbüz TANSEVER

Kaynakça