İçeriğe atla

Türbülanslı Prandtl sayısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türbülanslı Prandtl sayısı (Prt), momentum girdap difüzyonu ile ısı transferi girdap difüzyonu arasındaki oran olarak tanımlanan bir boyutsuz terimdir. Bu sayı, türbülanslı sınır tabaka akışlarındaki ısı transferi problemlerinin çözümünde oldukça önemlidir. Prt için en basit model Reynolds benzeşimi (İng. Reynolds analogy) olup, türbülanslı Prandtl sayısını 1 olarak belirler. Deneysel verilere dayanarak, Prt'nin ortalama değeri 0,85 olup, sıvının Prandtl sayısı'na bağlı olarak 0,7 ile 0,9 arasında değişmektedir.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Girdap difüzyonunun ve dolayısıyla türbülanslı Prandtl sayısının tanıtımı, türbülanslı akışta mevcut olan ekstra kayma gerilmesi ve ısı akısı arasında basit bir ilişki kurmak amacıyla yapılır. Eğer momentum ve termal girdap difüzyonu sıfır ise (belirgin türbülanslı kayma gerilmesi ve ısı akısı yoksa), türbülanslı akış denklemleri laminar akış denklemlerine indirgenir. Momentum transferi için girdap difüzyonu ve ısı transferi için olarak tanımlayabiliriz.
ve
burada belirgin türbülanslı kayma gerilmesi ve belirgin türbülanslı ısı akısıdır.
Türbülanslı Prandtl sayısı şu şekilde tanımlanır:

Türbülanslı Prandtl sayısının genellikle bire eşit olmadığı çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir (örneğin, Malhotra ve Kang, 1984; Kays, 1994; McEligot ve Taylor, 1996; ve Churchill, 2002). Bu sayı, moleküler Prandtl sayısının ve diğer parametrelerin güçlü bir fonksiyonudur ve Reynolds benzeşimi, Malhotra ve Kang tarafından belirlendiği üzere, moleküler Prandtl sayısının birden önemli ölçüde farklı olduğu durumlarda uygulanabilir değildir;[1] ve McEligot ve Taylor[2] ile Churchill tarafından ayrıntılı olarak açıklanmıştır.[3]

Uygulama[değiştir | kaynağı değiştir]

Türbülanslı momentum sınır tabakası denklemi:

Türbülanslı termal sınır tabakası denklemi ise,
Girdap difüzyonu momentum ve termal denklemlere dahil etmek şu denklemleri verir:

ve

Türbülanslı Prandtl sayısının tanımını kullanarak termal denkleme yerine koymak,
sonucunu verir.

Sonuç[değiştir | kaynağı değiştir]

Prandtl sayısı ve türbülanslı Prandtl sayısının her ikisinin de bire eşit olduğu özel durumda (örneğin, Reynolds benzeşiminde), hız profili ve sıcaklık profilleri birbirine eşittir. Bu durum, ısı transferi probleminin çözümünü oldukça basitleştirir. Eğer Prandtl sayısı ve türbülanslı Prandtl sayısı birden farklıysa, türbülanslı Prandtl sayısını bilmek suretiyle momentum ve termal denklemler yine de çözülebilir.

Üç boyutlu türbülansın genel durumunda, girdap viskozitesi ve girdap yayılım katsayısı kavramları geçerliliğini yitirir. Bu nedenle, türbülanslı Prandtl sayısının bir anlamı kalmaz.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Malhotra, Ashok, & KANG, S. S. 1984. Turbulent Prandtl number in circular pipes. Int. J. Heat and Mass Transfer, 27, 2158-2161
  2. ^ McEligot, D. M. & Taylor, M. F. 1996, The turbulent Prandtl number in the near-wall region for Low-Prandtl-number gas mixtures. Int. J. Heat Mass Transfer., 39, pp 1287--1295
  3. ^ Churchill, S. W. 2002; A Reinterpretation of the Turbulent Prandtl Number. Ind. Eng. Chem. Res., 41, 6393-6401. CLAPP, R. M. 1961.
  4. ^ Kays, W. M. (1994). "Turbulent Prandtl Number—Where Are We?". Journal of Heat Transfer. 116 (2). ss. 284-295. doi:10.1115/1.2911398. 

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kays, William; Crawford, M.; Weigand, B. (2005). Convective Heat and Mass Transfer, Fourth Edition. McGraw-Hill. ISBN 978-0-07-246876-2.