Synadenos

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Synadenos (Yunanca: Συναδηνός), dişil hali Synadene (Συναδηνή), Frigya'daki Synada'dan gelen orta ve geç Bizans aristokrat bir ailenin adıydı.

Aile adı 9./10. yüzyıl mühürlerinde görülür, ancak bilinen ilk aile üyesi Tarsus kralı Philetos Synadenos'tur, yaklaşık 1000/6. 11. ve 12. yüzyıllarda, ailenin birçok üyesi Botaneiates ve Komnenos gibi büyük aristokrat ailelere bağlı askeri komutanlar olarak ortaya çıkar; böylece ailenin bir üyesi Nikephoros III Botaneiates tarafından Macar kralı Géza I'e eş olarak verilir, Basil Synadenos 1040'larda Dyrrhachium valisidir ve Andronikos Synadenos, Manuel I Komnenos'un altında Kıbrıs da dahil olmak üzere birçok eyaletin valisidir.

İznik İmparatorluğu'nda Synadenoi, iktidardaki Laskaris hanedanına karşı aristokratik muhalefetin üyeleriydi. Aile, 13. yüzyılın sonları ve 14. yüzyılın ilk yarısında Palaiologos imparatorları döneminde zirveye ulaşmıştır: John Synadenos, İmparator Michael VIII Palaiologos'un yeğeni Theodora Palaiologina ile evlendi ve megas stratopedarches olarak görev yaptı ve oğulları John ve Theodore da aynı şekilde üst düzey askeri komutanlıklarda bulundu. Yaşlı John ve Theodora ayrıca Bebaia Elpis Manastırı'nı kurmuş ve aile üyelerinin portrelerinin yer aldığı görkemli resimli bir typikon yaptırmışlardır. Bu dönemde Synadenoi'ler diğer iki önde gelen aristokrat aile olan Asen ve Raoul ile evlenmişlerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]