İçeriğe atla

Svati

Vikipedi, özgür ansiklopedi

“Svati”, (UkraynacaСвати, RusçaСваты; "Çöpçatanlar" veya "Kayınvalideler") Ukrayna'nın Kvartal 95 stüdyosu tarafından yapılan bir komedi dizisidir. Toplamda yedi sezondan oluşan dizi, Volodimir Zelenski tarafından yaratılmış olup Fyodor Dobronravov'un başrolde olduğu bir yapımdır.

Temmuz 2017'de 7. Sezonun çekimleri başladıktan[1] dört ay sonra, 23 Kasım'da başrol Fyodor Dobronravov'un, 2014'te Rusya'nın Kırım ilhakını alenen desteklediği gerekçesiyle Ukrayna'ya girişi üç yıl boyunca yasaklandı.[2]

Yasak nedeniyle yedinci sezonun çekimleri durduruldu.[3] 1+1, Svati yüzünden Kültür Bakanlığı'na dava açtı.[4][5][6] 17 Mayıs 2018'de Kiev Bölge İdare Mahkemesi, Svati davasının değerlendirilmesi için ilk mahkeme oturumunu gerçekleştirdi. 27 Mart 2019'da mahkeme yasağı kaldırdı.[7]

Sezonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Svati (2008)[değiştir | kaynağı değiştir]

Genç çift Maşa ve Maksim Kovalev, tatile gitmek üzere İtalya'ya gitmeye karar verirler ve beş yaşındaki kızları Jenya'yı kendi ebeveynlerinin gözetimine bırakmak isterler. Ancak ebeveynleri meşgul olduklarını söyleyip bakmayı reddederler. Yanlış anlaşılmalar sonucu hem Maşa'nın hem de Maksim'in ebeveynleri torunlarını gözetlemek için gelirler. Maşa'nın ebeveynleri — Valentina ve İvan Budko — sıradan köylülerdir; Maksim'in ebeveynleri ise — Olga ve Yuri Kovalyov — nazik tavırları olan tipik şehir entelektüelleridir. Sosyal olarak birbirine tamamen zıt olan bu iki aile, birbirlerine tahammül edemezler. Aynı evde yaşamaya başlayan bu dört kişi, çatışan çıkarlarıyla karşı karşıya kalır. Herkesin çocuk yetiştirme konusunda kendi yöntemleri vardır. Torunlarının dikkatini çekme mücadelesi başlar. Şehirliler Jenya'ya her konuda kısıtlama getirirken, köylü çift birçok şeye izin verir. Kayınbiraderler sürekli komik durumlara düşerler ve bu durumlardan birlikte çıkış yolu bulmaları gerekmektedir, bu da onları birbirine yakınlaştırır. Sonunda, Jenya'nın yardımıyla barışırlar.

Svati 2 (2009)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikaye 8 Mart arifesinde geçer. Maşa, hamileliğinin son ayındadır. Maşa ve Maksim'in ilişkilerinde bir kriz yaşanır ve altı yaşındaki kızları Jenya bu duruma müdahale etmeye başlar. Küçük kız, orijinal bir çözüm bulur — büyükbabalarını ve büyükannelerini çağırır. Kayınbiraderler yardıma koşar. Çocuklarını barıştırmaya çalışırlar, ancak bunu herkes kendi yöntemleriyle yapar. Bu durum, çocuklarla sadece kavga etmelerine değil, aynı zamanda aileyi boşanmanın eşiğine getirmelerine de yol açar. Sadece kayınbiraderlerin ittifakı evliliklerini kurtarabilir. Maşa ikiz doğurur.

Svati 3 (2009)[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci bölümdeki olaylardan birkaç ay geçmiştir. Yaz başlar. Maşa ve Maksim Hollanda'ya giderler ve Jenya, Budko'nun gözetiminde Kuçuguri köyünde kalır. Kovalev'ler de onlara torunlarına bakmak ve aynı zamanda onu liseye hazırlamak için yardım etmeye gelirler. O andan itibaren hikayeye, İvan Budko'nun arkadaşı, kuzeni, komşusu ve içki arkadaşı Dmitri Buhankin, nam-ı diğer Mitya, gibi önemli bir karakter daha dahil olur. Bu sezonda kayınbiraderler birbirleriyle daha iyi anlaşmaya başlar. Birlikte sağlıklı bir yaşam sürmeleri gerekmektedir: içki içmemek, sigara içmemek ve saat 18:00'den sonra yemek yememek. İvan işten çıkarılsa da kısa süre sonra fırına geri döner ve garajın müdürü olur.

Svati 4 (2010)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikaye üçüncü sezondaki olaylardan bir yıl sonra, yine yaz aylarında geçer. Kayınbiraderler, çocuklarını ve torunlarını ziyaret etmek üzere Türkiye'ye giderler. Jenya'nın ebeveynleri, onu "Artek" adlı çocuk kampına gönderir. Büyükanne ve büyükbabalar Kırım'a, torunları Jenya'ya bakmak için giderler. Torunları olmadan yaşamayı bir türlü öğrenemeyen büyükanne ve büyükbabalar, birbirleriyle geçinmekte zorlanırlar. Şans eseri bir ev bulurlar ve bu evi otele çevirirler, buldukları geçici konut için teşekkür etmek amacıyla kazandıkları tüm parayı Maşa ve Maksim'e verirler. Olga ve Yuri boşanma süreçlerini herkesten saklamaya çalışırlar, ancak kısa süre sonra herkes, hatta Olga'nın ebeveynleri bile bu durumu öğrenir.

Novogodniye Svati (2010)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana karakterler İvan ve Valentina, Yılbaşını çok sade bir şekilde, çam ağaçları ve bayram lezzetleri olmadan, Kuçuguri köyünde kutlamaya karar verirler. Ancak, şehirli kayınbiraderler — Yuri ve Olga Kovalev, torunları Jenya ile birlikte gelir. Kurumsal partilere giden ünlüler, yoğun kar yağışı ve yollardaki kar yığınları nedeniyle köyde mahsur kalırlar. Otelde yeterince yer yoktur ve bu konuda deneyimli olan kayınbiraderler hizmetlerini sunarlar.

Svati 5 (2011)[değiştir | kaynağı değiştir]

Son olaylardan bu yana sekiz yıl geçmiştir. Genç Kovalev'ler — Maksim ve Maşa — bu süre zarfında Hollanda'da yaşamışlardır. Ancak şimdi anavatanlarına dönmeye karar verirler. Büyükanne ve büyükbabalar (Yuri Anatolyeviç Kovalev, filmdeki olaylardan üç yıl önce kalp krizinden ölmüştür) torunlarıyla buluşmayı dört gözle beklerler, ancak hiçbiri neşeli, canlı ve tatlı küçük Jeneçka'nın gotik tarzında ve bir dizi sorun ve çatışmayla karşı karşıya kalacağını beklememektedir. Ancak bu, büyükanne ve büyükbabaların sadece bir kısmı için sorun teşkil eder. Çünkü ikizler — Nikita ve Vika — o kadar modern ve kurnazdırlar ki, ablası Jeneçka'nın siyah giysileri ve "kara" mizahı onların yaramazlıkları yanında önemsiz kalacaktır. Yaz boyunca, üç torun, Budko ve Olga Kovaleva çiftinin yanına giderler. Aleksandr Berkoviç, Olga'nın kalbini kazanmaya çalışır ve zamanla başarılı olur. Jenya, erkek arkadaşını çalan bir arkadaş edinir. Valentina araba kullanmayı öğrenir ve Larissa ve Evgeny Juk ile birlikte yürüttüğü bir yemek işine girişir.

Svati 6 (2012)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikaye, Svati 5'teki olaylardan altı ay sonra geçer. 6. sezonda, olaylar neredeyse tüm yılı, Mart ayından Yeni Yıla kadar kapsar. Bu süre zarfında ana karakterlerin hayatında birçok olay olur. Büyükanne ve büyükbabalar, dikkatsiz ikizleri yeniden eğitmeye devam eder ve Genet'in sorunlarını çözmesine yardımcı olurlar. Olga Nikolaevna ve Aleksandr Berkoviç resmi olarak ilişkilerini düzenler ve evlenirler. İvan Budko iş hayatına atılır, bürokrasiden ülkeyi kurtarır, iş bulur, mantar zehirlenmesi geçirir ve bir yıldönümünü kutlar. Jenya okulu bitirir, üniversiteye gider, ünlü olur ve hayatının aşkıyla tanışır; bu kişi de Jenya adında bir sanatçıdır. Jenya'nın en iyi arkadaşı ve Aleksandr Berkoviç'in kızı Katya Berkoviç, gerçek aşkı Luaha'yı bulur ve Jenya ile birlikte üniversiteye başlar ve birçok maceraya atılır. Jenya'nın küçük ikiz kardeşleri Nikita ve Vika, olgunlaşmaya başlarlar ama hala yaramazlık yapıp eğlenirler. Larissa bir kız çocuğu doğurur ve Mitya üçüncü kez baba olur (ilk evliliğinden ayrı yaşayan yetişkin bir oğlu Andrei ve Larissa ile birlikte olan küçük oğlu Artem vardır). Budko ailesi, başlarını sokacak bir yerden yoksun kalır ve kayınvalide Buhankin'in yanına gelir. Kayınbiraderler Euro-2012'ye giderler, Volga boyunca bir gemi gezisi yaparlar, bir yürüyüşe çıkarlar ve Karpatlar'da Yeni Yılı kutlarlar.

Svati 7 (2021)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yine yıllar geçti ve yeni hikayeler başlıyor! Sevgili torun Jenya büyüdü ve bir İngiliz adamla (Jack) evlenmeye hazırlanıyor. Durmak bilmeyen büyükannesi ve büyükbabası ona doğru seçimi yapmasında yardımcı olacaklar. Bu sefer aile tekrar sahnede: Belarus'taki tatil büyük bir uluslararası skandala yol açacak, Gürcistan'a yapılan zararsız bir gezi inanılmaz olaylar zincirine dönüşecek ve hatta 19. yüzyıla yapılan bir yolculuk aile sorunlarına neden olacak. Bu hem bir komedi hem bir dram hem bir müzikal hem bir aksiyon filmi hem de bir şiir ve düzyazıdır ve elbette sevgi de var, yani hayatın tüm çeşitliliğiyle dolu tüm yönleri var.

Oyuncular ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fyodor Dobronravov, İvan Budko rolünde: Maşa’nın babası, Valentina Petrovna’nın kocası; fırında şoför, Jenya, Vicki ve Nikita'nın dedesi (sezonlar 1-7, müzikal).
  • Tatyana Kravçenko, Valentina Budko rolünde: Maşa’nın annesi, İvan Stepanoviç’in karısı; fırında tekniker, Jenya, Vicki ve Nikita'nın ninesi (sezonlar 1-7, müzikal).
  • Anatoli Vasilyev, Yuri Kovalev rolünde: Maksim’in babası, Olga’nın kocası; Berkoviç Enstitüsü'nde felsefe profesörü. Yuri Kovalev, 4. ve 5. sezonlar arasındaki olaylar sırasında vefat eder, Jenya, Vicki ve Nikita'nın dedesi (sezonlar 1-4, müzikal).
  • Lüdmila Artemyeva, Olga Kovaleva (6. sezondan itibaren Berkoviç, evlilik öncesi soyadı Koteyeva): Maksim’in annesi, 1-4. sezonlarda Yuri'nin karısı, sonrasında Aleksandr Berkoviç’in eşi; Enstitü'nün baş muhasebecisi, Jenya, Vicki ve Nikita'nın ninesi (sezonlar 1-7, müzikal).
  • Aleksandr Feklistov, Aleksandr Berkoviç rolünde: 6. sezondan itibaren Olga’nın kocası; Enstitü'nün rektör yardımcısı, sonrasında rektörü, Yuri Anatolyeviç’in meslektaşı (sezonlar 4-7).
  • Ulyana İvaşçenko (1-2. sezonlar), Sofia Stetsenko (3-4. sezonlar, müzikal), Anna Koşmal (5-7. sezonlar) Jenya Kovaleva rolünde: Kaynanaların torunu, Maşa ve Maksim’in kızı (sezonlar 1-7, müzikal).
  • Timofei Prots (4. sezon, 1. bölüm), Kostya Chernokrilyuk (5-6. sezonlar) Nikita Kovalev rolünde: Kaynanaların torunu, Maşa ve Maksim’in oğlu (sezonlar 4-6).
  • Lisa Prots (4. sezon, 1. bölüm), Anya Polişçuk (5-6. sezonlar) Victoria Kovaleva rolünde: Kaynanaların torunu, Maşa ve Maksim’in en küçük kızı (sezonlar 4-6).
  • Marina Serdeşnyuk, Ekaterina Berkoviç rolünde: San Sanyç’in kızı, Leşa’nın sevgilisi (6. sezon), Evgenia Kovaleva’nın en iyi arkadaşı (sezonlar 5-7).
  • Denis Rodnyanski (1. sezon), Daniil Belyh (2-6. sezonlar) Maksim Kovalev rolünde: Kovalev’in oğlu, Maşa’nın kocası, Jenya ve ikizlerin babası (sezonlar 1-7).
  • İnna Koroleva, Maria Kovaleva (evlilik öncesi soyadı Budko): Budko’nun kızı, Maksim’in karısı, Jenya ve ikizlerin annesi (sezonlar 1-2, 4-7).
  • Nikolay Dobrınin, Dmitri Buçankin (Mitiai) rolünde: İvan Budko’nun kuzeni, 5. sezondan itibaren Larissa Viktorovna’nın kocası, Andrey, Artem ve Nadia’nın babası (sezonlar 3-7, müzikal).
  • Dmitri Sova, Andrei Buhankin rolünde: Mitya’nın ilk evliliğinden oğlu, İvan Budko’nun manevi oğlu (3. sezon).
  • Olesya Jeleznyak, Larisa Buhankina rolünde: 4. sezonun sonunda Dmitri Aleksandroviç’in karısı, Artem ve Nadia’nın annesi (sezonlar 4-7).
  • Anton Pismenny, Artom Buhankin rolünde: Mitya ve Larissa’nın oğlu (sezonlar 5-6, 7. sezonda bahsediliyor).
  • Aleksandr Nevzorov (3. sezon), Yevgeniy Kaporin (5-7. sezonlar) Aleksey Kirilloviç Doldonov (Lyoşa) rolünde: Evgenia Kovaleva’nın arkadaşı, Katerina Berkoviç (6-7. sezon), Lübov Georgiyevna ve Kirill Doldonov’un oğlu (3, 5-7. sezonlar).
  • Semyon Furman, Juk rolünde: Kırsal bölgenin oligarkı (sezonlar 3, 5-6).
  • Aleksandr İgnatuşa, Aleksey Petrov (Alekseyç) rolünde: Kuçuguri bölgesinde, Lübov Georgiyevna’nın kocası, Lyoşa’nın üvey babası (sezonlar 3, 5-7).
  • Margarita Şubina, Lübov Petrova rolünde: Lyoşa’nın annesi, Aleksey Alekseeviç’in karısı (sezonlar 3, 6-7).
  • Aleksey Kiriuşçenko, Kirill Doldonov rolünde: Lyoşa’nın biyolojik babası (sezonlar 5-7).
  • Denis Şepotinnik, Kirill Arsentiev rolünde: Evgenia Kovaleva’nın erkek arkadaşı (5. sezon).
  • Aleksandr Gavrilyuk, Yevgeny Molçanov rolünde: Evgenia Kovaleva’nın erkek arkadaşı (6. sezon).
  • Olga Aroseva, Lüdmila Koteyeva rolünde: Olga Nikolaevna’nın annesi, onurlu öğretmen (sezonlar 4-6).
  • Vladimir Zeldin, Nikolay Koteyev rolünde: Olga Nikolaevna’nın babası, polis generali (sezonlar 4-5).
  • Olesya Jurakovskaya, Ksenia Pavlovna rolünde: İş kadını (sezonlar 4-6).
  • Oleg Komarov, Valentin Podkopaev rolünde: Matkap ekibinin şefi (sezonlar 4, 6).
  • Emmanuil Vitorgan, Aleksandr Berkoviç rolünde: Berkoviç Jr.'ın babası (5. sezon).
  • Tatyana Vasilyeva, Victoria Viktorovna rolünde: Larisa Buhankina’nın annesi (6. sezon).
  • Yelena Safonova, Eleonora Leonidovna rolünde: Aleksandr Anatolyeviç’in ikinci eşi, Berkoviç’in üvey annesi (5. sezon).

Ünlü misafir oyuncular:[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Vladimir Turçinski, mağazada cameo rolüyle (Svati 1)
  • Filip Kirkorov, Massandra Şaraphanesi’nin onur konuğu olarak cameo rolüyle (Svati 4, bölüm 13, Novogodniye Svati)
  • Aleksandra Savelyeva, şarkıcı olarak cameo rolüyle (Novogodniye Svati)
  • Sergey Lazarev, şarkıcı olarak cameo rolüyle (Novogodniye Svati)
  • Asiya Ahat, müzisyen olarak cameo rolüyle (Novogodniye Svati)
  • Janna Friske, şarkıcı olarak cameo rolüyle (Novogodniye Svati)
  • Gorod 312, grup olarak cameo rolüyle (Novogodniye Svati)
  • Avraam Russo, şarkıcı olarak cameo rolüyle (Novogodniye Svati)
  • Soso Pavliaşvili, şarkıcı olarak cameo rolüyle (Novogodniye Svati)
  • Potap, şarkıcı olarak cameo rolüyle (Novogodniye Svati)
  • Anastasiya Stotskaya, şarkıcı olarak cameo rolüyle (Novogodniye Svati)
  • Yuri Askarov, programın sunucusu olarak cameo rolüyle (Novogodniye Svati)
  • Ani Lorak, şarkıcı olarak cameo rolüyle (Novogodniye Svati)
  • Sergey Zverev, şarkıcı olarak cameo rolüyle (Novogodniye Svati)
  • Oleg Mityayev, cameo rolüyle (Svati, sezon 7, bölüm 1)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Після багаторічної перерви творча команда популярного серіалу «Свати» відновлює роботу над проектом". 3 Temmuz 2017. 13 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  2. ^ "СБУ заборонила в'їзд актору серіалу «Свати» Добронравову". ГЛАВКОМ (Ukraynaca). 22 Kasım 2017. 13 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  3. ^ "Студия "Квартал-95" прекратила съёмки сериала "Сваты"" (Rusça). 16 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  4. ^ "Скандал из-за Сватов: украинский канал подал в суд на Минкульт". Шоу (Rusça). 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  5. ^ ""Телекомпанія «Студія 1+1" позивається до Міністерства культури через Федора Добронравова | Окружний адміністративний суд міста Києва" (Ukraynaca). oask.gov.ua. 2 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  6. ^ "1+1 оспаривает в суде запрет Сватов" (Rusça). 16 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  7. ^ "Суд скасував заборону на серіал "Свати"". Українська правда (Ukraynaca). 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]