Surinam kirazı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Surinam kirazı
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Myrtales
Familya: Myrtaceae (Mersingiller)
Cins: Eugenia
Tür: E. uniflora
Eugenia uniflora
L.

Surinam kirazı (Eugenia uniflora), mersingiller (Myrtaceae) familyasından bitki türüdür.

Surinam kirazı adı, İngilizcede kullanılan Surinam cherry adından gelmedir.[kaynak belirtilmeli] Tropik Amerika meyvesidir. Brezilya'da "Pitanga" veya çevre ülkelerde "Nangapiri" adı ile de bilinir. Büyük bir çalı veya küçük bir ağaç olarak boy göstermekle boyu 8 metreye kadar ulaşabilmektedir. 4 cm uzunluğunda yeşil yapraklara sahip olmakla birlikte yeni çıkan yaprakları bakır rengine benzer bir renktedir. kokulu beyaz meyveleri sonrasında 2 cm çapında meyveler vermekle bu meyvelerin tadı tatlıdan, ekşiye değişir. Koyu kırmızı meyveleri tatlı iken portakala, hafif kırmızıya dönük meyveleri ekşidir. Kültür cinslerine göre de meyvelerinin tadı değişmektedir. Meyvenin etli kısımları yenmekle, çekirdekleri reçineli olduğundan yenilmemektedir.

Güneşli ortamları seven Surinam kirazı çok fazla sulama istemez ve kuraklığa dayanıklıdır. Her tür toprakta yetişebilir fakat tuzdan hoşlanmaz.

Ağacı en fazla -4 dereceye kadar olan soğuklara dayanabilir. Genel olarak saksıya, bahçe, ev ortamına, getirildiği yerlere kolay uyum sağlaması, budama ile şekil alabilmesi sebebiyle bahçeciler tarafından tercih edilen bir bitkidir. Bahçelerde çit, sınır çekmek içinde yararlanılabilmektedir. Meyveleri C vitamini yönünden son derece zengin olup reçel, marmelat, jöle vs. yapımında da kullanılır. Bitkiden kozmetik endüstrisinde de yararlanılır. Bununla birlikte yayılıcı bir bitki olmakla,sonradan getirildiği Bermuda gibi yerlerde kontrolden çıkması ve yerel bitki türlerini ve yapısını tehdit etmesi sebebiyle "işgalci tür" olarak kabul edilmektedir.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]