Supergirl (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Supergirl
Supergirl film posteri
YönetmenJeannot Szwarc
YapımcıTimothy Burrill
SenaristDavid Odell
OyuncularFaye Dunaway
Helen Slater
Peter O'Toole
Mia Farrow
Maureen Teefy
Hart Bochner
Peter Cook
Marc McClure
Brenda Vaccaro
MüzikJerry Goldsmith
Konusu:
John Williams
Görüntü yönetmeniAlan Hume
KurguMalcolm Cooke
DağıtıcıTriStar Pictures
Çıkış tarih(ler)i21 Kasım, 1984
SüreTiyatro kısaltması:
105 min.
Orijinal Tiyatro kısaltması:
127 min.
Uluslararası kısaltma:
124 min.
Yönetmenin kısaltması:
138 min.
Orijinal kısaltma:
150 min.
Ülkeİngiltere
Dilİngilizce
Bütçe35.000.000 $
Hasılat14.3 milyon $

Supergirl Jeannot Szwarc tarafından yönetilen, David Odell'in aynı adlı DC Comics karakterine dayanan senaryosundan uyarlanan, 1984 yapımı bir süper kahraman filmidir.[1] Superman III (1983) olaylarından sonra geçen ve serinin yan ürünü olarak hizmet veren Superman film serisinin dördüncü filmidir. Filmde Supergirl rolünde Helen Slater ile birlikte Faye Dunaway, Hart Bochner, Peter Cook, Mia Farrow, Brenda Vaccaro ve Peter O'Toole yer alıyor. Marc McClure Süpermen filmlerindeki Jimmy Olsen rolünü yeniden canlandırıyor.

Film, 19 Temmuz 1984'te Birleşik Krallık'ta ve 21 Kasım 1984'te Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi, ancak hem eleştirmenleri hem de izleyicileri etkilemeyi başaramadı ve gişede de düşük performans gösterdi. Dunaway ve O'Toole sırasıyla En Kötü Kadın Oyuncu ve En Kötü Erkek Oyuncu dallarında Altın Ahududu Ödüllerine aday gösterildi. Ancak Slater, En İyi Kadın Oyuncu dalında Saturn Ödülü'ne aday gösterildi. Filmin başarısızlığı, yapımcılar Alexander ve Ilya Salkind'in Superman film haklarını 1986'da The Cannon Group'a satmasına yol açtı.

İlk DVD sürümü, bağımsız ev video şirketi Anchor Bay Entertainment tarafından 2000 yılında, o zamanın hak sahibi StudioCanal'ın lisansı altında yayınlandı. Warner Bros., filmin haklarını aldı ve 2006'nın sonlarında Superman Returns'ün vizyona girmesiyle aynı zamana denk gelecek şekilde DVD olarak yeniden yayınladı. Christopher Reeve Superman filmleriyle aynı çizgide olmasına rağmen Warner Bros.'un Superman DVD veya Blu-ray kutu setlerinin hiçbirinde yer almıyor.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör Rolü
Faye Dunaway Selena
Helen Slater Kara Zor-El / Linda Lee / Supergirl
Peter O'Toole Zaltar
Mia Farrow Alura
Brenda Vaccaro Bianca
Peter Cook Nigel
Simon Ward Zor-El
Marc McClure Jimmy Olsen
Hart Bochner Ethan
Maureen Teefy Lucy Lane
David Healy Bay Danvers
Sandra Dickinson Şirin genç bayan
Robyn Mandell Myra
Jenifer Landor Muffy
Diana Ricardo Bayan Murray
Carole Charnow Popeye'nin kasiyeri

Film hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Christopher Reeve'in Süpermen rolünde yer alması planlanıyordu ancak erkenden vazgeçti.[2] Filmde yer almaması, Süpermen'in uzak bir galaksiye "barış arama görevi" için Dünya'yı terk ettiğini belirten (Selena'nın kulak misafiri olduğu) bir haber yayını aracılığıyla açıklanıyor.

Demi Moore seçmelere katıldı ve Lucy Lane karakterini canlandırdı ancak Blame It on Rio filminde yer almak için rolden geri çekildi. Bunun yerine Maureen Teefy ile sözleşme imzalandı.

Aralarında Demi Moore ve Brooke Shields'ın da bulunduğu yüzlerce aktris Supergirl/Linda rolü için teste tabi tutuldu. Shields ve Moore, sonuçta bilinmeyen bir aktrisin oynamasını isteyen Ilya ve Szwarc tarafından reddedildi ve bunun yerine, üç filmlik bir anlaşmada 75.000 dolar ödenen Helen Slater ile sözleşme imzaladılar. Slater'ın role hazırlanmak için dört aylık fiziksel eğitimi vardı. Ek olarak, Dolly Parton'un Selena rolünü geri çevirdiği bildirildi.

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana çekimler 18 Nisan 1983'te Londra'daki Pinewoods Stüdyolarında başladı ve 11 Ağustos 1983'te tamamlandı. Salkind'ler filmi tamamen kendi bütçeleriyle finanse etse de, Warner Bros., filmin dağıtım haklarına stüdyo sahip olduğundan ve ana şirketi WarnerMedia aynı zamanda tüm "Süpermen ve Süpermen ailesi" telif haklarının sahibi olan DC Comics'in ana şirketi olduğundan, hala yapımda yer alıyordu. Filmin tamamı Warner Bros. gözetiminde çekildi, düzenlendi ve denetlendi ve ilk olarak Temmuz 1984'te gösterime girmesi planlandı. Ancak stüdyo ile ortaklık arasındaki ilişki, Haziran 1983'te filmin yapımı sırasında "Superman III"ün kritik ve ticari açıdan düşük performansından sonra gerginleşti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UGO's World of Superman – Superman Movies: Supergirl". UGO Networks. 2006. 28 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2010. 
  2. ^ You Will Believe: The Cinematic Saga of Superman (Redemption), Warner Home Video, 2006.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]