Sulukun

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sulukun Han (Rusça: Сюллюкю́н) - Türk ve Altay mitolojisinde Yeraltı Kralı. Sülükün Han olarak da bilinir. İlk insanın oğlu olarak kabul edilir. Ruhu yeraltına gidip oradaki Denizi yönetmeye başlamıştır. Sular altındaki saltanata hükmeder. Sayısız sürüsü vardır. Yeniyılda (Nevruzda) yeryüzüne çıkar. Gelecek yılda neler olacağını bilir. İnsana benzer, kısa boylu ve kaşsızdır. Kendisine bağlı, Sulukunlar adı verilen ruhlar vardır.

Sulukunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yakut mitolojisinde derin göllerde ve nehirlerde yaşayan ruhlardır. Yüzleri insanlara benzer, ancak kaşları yoktur. Geleceği tahmin etmelerinin mümkün olduğu söylenir. Kutlu günlerde özellikle Yılgayakda yeryüzünde görünen, bu varlıklar "Evrenin Uyuduğu An"da kutlu sularda yüzerler. Geceleri, sulara yakın yerlerdeki mezarlıklarda ya da boş evlerde rastlanırlar. Genellikle dişi olanları doğum yapan kadınlara yardımcı olurlar. İnsanlara cömertçe çok para (altın) verirler, ancak bu para yedi gün içinde çöpe (tenekeye) dönüşür.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

(Su/Suv) kökünden türemiştir. "Suluk" sözü aynı zamanda hançer demektir. Sülük denen su canlısı ile de alakalıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Türk Söylence Sözlüğü, Deniz Karakurt, Türkiye, 2011 (OTRS: CC BY-SA 3.0)27 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Мифы народов мира / Гл. ред. С.А.Токарев — 2-е изд. — Советская Энциклопедия, 1992. (Rusça)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]