Sultan Murat Yaylası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sultanmurat Yaylası sayfasından yönlendirildi)
Yayladan bir görünüm

Sultan Murat Yaylası, Trabzon'un Çaykara ilçesinde bulunan bir yayladır.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı İmparatoru IV. Murad 1635 yılında İran seferinden dönerken ordusuyla bu yaylada konaklayarak Cuma namazını kılmış ve birkaç gün burada konakladığından dolayı birkaç yaylanın merkezinde olan bu yaylaya Sultan Murat ismi verilmiştir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

İlçe merkezinden 17 km güneybatıda ve denizden 2000 m yükseklikte bulunan bu yaylada ayrıca I. Dünya Savaşı Rus ordularına karşı savaşan Osmanlı ordularının bir şehitliği vardır. Burada bir subay ve 70 er olmak üzere 71 Mehmetçik Rus askerleriyle savaşarak şehit düştüğünden bu tepeye Şehitler Tepesi ismi verilmiştir.

Trabzon ili Çaykara ilçesine 25 km mesafede olan ve Aydıntepe'nin 54 km kuzeybatısında bulunan Sultan Murat Yaylası'nda elektrik, içme suyu ve tuvalet bulunmaktadır. I. Dünya Savaşından kalma siperler ve şehit mezarlarını her yıl 26 Haziranda düzenlenen şenliklerde binlerce insan ziyaret etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu konuda ayrıntılı bilgiler Haşim Albayrak, I. Dünya Savaşında Doğu Karadeniz Muharebeleri ve Of Direnişi adlı kitapta Sultan Murat Savaşları bahsinde çok geniş olarak yer almaktadır.