Suki Kim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Suki Kim
DoğumSeul, Güney Kore
Meslekyazar
VatandaşlıkAmerikan
TürRoman, deneme
Önemli eserThe Interpreter, Without You, There is No Us
Önemli ödülleriPEN Beyond Margins Award Gustavus Myers Outstanding Book Award
Resmî site

Suki Kim, Koreli-Amerikan yazar. 2006 yılı Guggenheim bursu sahibi, ödüllü The Interpreter romanının ve New York Times Bestselling (New York Times Çoksatan) araştırma anı yazısı "Without You, There Is No Us: My Time with the Sons of North Korea's Elite." 'in yazarıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Suki Kim, Seul, Güney Kore'de doğdu. 13 yaşındayken ailesi ile birlikte New York'un dış kasabalarından birine taşındılar. Kim, bir Amerikan vatandaşıdır.

Kim, Barnard Koleji'nden Batı Asya Kültürü ve İngilizce (Bachelor of Arts) bölümünden mezun oldu. Kim ayrıca Londra'da da birkaç sene yaşadı. School of Oriental and African Studies'de (Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu) Kore Edebiyatı okudu. Fulbright Araştırma Bursu, Guggenheim Bursu ve Open Society Foundations Bursu'nu kazandı.

İlk romanı, Suzy Parks adında, New York'ta yaşayan Koreli-Amerikan kadının öldürülmüş olan mağaza sahibi anne babasının cinayetini çözmeye çalışmasını konu alan The Interpreter'dir. Kim, bir çevirmenin hayatını incelemek için romanı üzerinde çalışırken New York'ta kısa süreli çevirmenliğe başladı. Kitabı önemli pozitif eleştiriler aldı ve PEN Beyond Margins Ödülü'nü ve Gustavus Myers Outstanding Book Ödülü'nü kazandı. Ayrıca Hemingway Foundation/PEN Ödülü finalisti oldu. The Interpreter Almanca, Fransızca, Korece, İtalyanca ve Japoncaya çevrildi.

Kim Kuzey Kore'yi 2006 senesinde Kim Jong-il'in 60. Doğum günü kutlamasına katılmak ve New York Review of Books için kapak yazısı yazmak için gitti.

Şubat 2008'de New York Filarmoni Orkestrası ile birlikte Pyongyang, Kuzey Kore'te kültürel bir gezi düzenlediler. Aralık 2008'de ise "A Really Big Show: The New York Philharmonic’s fantasia in North Korea” adlı makalesi Harper's Magazine'nde yayınlandı.

En son kitabı, Without You, There Is No Us, Pyongyang Üniversitesi'nde Kuzey Kore seçkinlerinin çocuklarına İngilizce öğrettiği 6 ay ile ilgilidir. Bu ziyareti hakkında TED'de bir konuşması vardır.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Denemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Our Affair Was One Long Lesson in How to Break Up" ("Modern Love," The New York Times) 24 Eylül 2006

Romanları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Interpreter (Farrar, Straus & Giroux) 2003

Kurgu olmayan[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Without You, There Is No Us; My Time with the Sons of North Korea's Elite (Crown, 2014)