Suhr AG

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İsviçre`nin, Aargau Kantonu`nunun başkenti Aarau şehrine ait bir yerleşim yeri.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

31 Aralık 2017 itibarıyla 10.130 insanın yaşadığı Suhr`un % 33`lük nüfusu yabancı kökenlidir.

Din ve Dil[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 yılında yapılan halk sayımında % 44,7`lık bir kesim kendisini Protestan olarak tanımlarken, % 29 Roma-Katolik kilisesine bağlı oldugunu belirtmiş, % 3,6`lik bir kesimse Hristyan-Ortodoks olduğunu söylemiştir. %6,9 oranında Müslüman nüfusa sahip Suhr`da % 1,3 lük kesim ise başka dini inançlara sahip olduğunu dile getirmiştir.

Suhr`daki nüfusun % 84,2`si Almancayı anadili olarak kullanırken bunu % 4,3 ile İtalyanca, % 2,6 Sırpça ve % 2,5 Türkçe takip etmektedir. Bunun yanında % 0,9 oranıyla Fransızca, %0,8 ile İspanyolca ve % 0,5 oranında İngilizce de anadil olarak kullanılan lisanlar arasında yer almaktadır.[1]

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Suhr belediyesine bağlı altı adet anaokul ve farklı seviyelerde olmak üzere dört tane devlet okulu yer almaktadır. Bu dört okul, aynı zamanda İsviçre`de mecburi eğitim seviyesi kabul edilen ilkokul ve ortaokul seviyesinin farklı versiyonlarını teşkil etmektedir. Suhr`a en yakın lise okuma imkânı ise, coğrafi olarak da yakınlık arzeden Aarau şehrinde, kantonal capta iyi bir lise seviyesini temsil eden Gymnasium kategorisindeki Kantonschule Aarau isimli okulda mevcuttur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Eidg. Volkszählung 2000: Wirtschaftliche Wohnbevölkerung nach Hauptsprache sowie nach Bezirken und Gemeinden. Statistisches Amt des Kantons Aargau, abgerufen am 25. August 2012.