Streç dört

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Basketbolda, streç dört (bazen streç uzun olarak da adlandırılır), geleneksel bir uzun forvete göre daha uzaktan hücum üretebilen, 4 numarada oynayan oyuncudur. "Streç"(gerdirme) kelimesi rakip savunma oyuncusunu dışarıya çektiği için verilmiştir. Streç Dört, NBA'de 1999 - 2000 sezonundan beri kullanılan yeni bir pozisyondur.[1][2] Ancak günümüzde birçok NBA koçunun ''small ball'' taktiğini uygulaması ve uzun oyunculara daha fazla dış şut attırması nedeniyle günümüz oyununda giderek yaygınlaşmaktadır.[3]

Oyun stili[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzun forvetler geleneksel olarak potaya yakın oynarlar, boyutlarını ve güçlerini boyalı alan savunması, post-up ve ribaund sağlamak için kullanırlar. Streç Dört ise uzun forvet boyutunda ama üstün şut becerilerine sahip(özellikle üç sayı şutları) bir oyuncudur. Hücumda bu becerileri kullanırken, savunmada da rakip uzun forvetin hücum gücünü savunması gerekir.

Streç Dört, rakibin savunmasını "gerdirmek" için taktiksel olarak kullanılır. Uzaktan üç sayılık şutlarda yüksek yüzde elde etme yeteneğiyle (streç dörtün ayırt edici özelliği[4]), rakibi kendine çektiği için rakip takım için alan sorunlarına neden olur ve böylece daha fazla koşu ve pas hattı yaratılmış olunur. Bu aynı zamanda pivot için daha fazla post alanı ve potansiyel olarak skor ve ribaund fırsatları yaratır.

Streç dört ile aynı oyun stiline sahip olan ancak pivot pozisyonunda oynayan oyunculara streç beş denir.

Kombo forvet pozisyonu, birçok uluslararası millî takım tarafından kullanılan alan savunmaları ve daha kısa üç sayı çizgisi(NBA'ye kıyasla) nedeniyle, üç sayılık atış ve takım yerleşmesinin daha önemli olduğu uluslararası oyunda daha önemli hale geldi. Son yıllarda, boyutları ve becerilerinden yararlanmak için LeBron James ve Carmelo Anthony gibi oyuncular kombo forvet olarak oynayarak bu pozisyonun önemini göstermiştir.

Streç dört oynayan bazı oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The 'Stretch 4s' of the '90s speak on today's perimeter-oriented big men". sbnation.com. VOX Media. 13 Mart 2013. 16 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2014. 
  2. ^ "Player Season Finder". basketball-reference.com. Sports Reference LLC. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2014. 
  3. ^ "Stretch-4s in the NBA: The balance between stretching and defense". CBS Sport. CBS. 15 Ekim 2013. 15 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2014. 
  4. ^ "The Evolution and Anatomy of the Combo-Forward". NBADraft.net. 8 Ağustos 2012. 19 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2014.