Stranded Deep

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Stranded Deep, Avustralyalı oyun yapımcısı Beam Team Games tarafından Microsoft Windows, macOS, PlayStation 4, Xbox One ve Linux için geliştirilmiş bir hayatta kalma oyunudur.

Tema[değiştir | kaynağı değiştir]

Stranded Deep, uçak kazasından kurtulan kişinin, rastgele olarak oluşturulmuş bir dünyada hayati tehlike oluşturan senaryolarla karşı karşıya kaldığı Pasifik Okyanusu'nda geçiyor. Oyuncular, detaylı biyomlarla dolu Pasifik adalarını, resiflerini ve dipsiz okyanus çukurlarını keşfedebilirler ve hayatta kalmak için gerekli araçları araştırıp geliştirmeleri gerekir.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun dinamik bir hava ve gündüz-gece döngüsüne sahiptir. Ayrıca, oyuncuların bir adaya yerleşip okyanusu keşfetmek için bir sığınak veya sal inşa edebilecekleri bir bina sistemi ve ekipman oluşturmak için kaynakların toplanıp birleştirilebileceği bir işçilik sistemi de yer alıyor. Kaynaklar sınırlıdır ve bu nedenle yönetilmesi gerekir. Oyuncuların taşıyabileceği malzemeler sınırlı olduğundan, eşyaların eldeki görev için önceliklendirilmesi gerekir.

Oyuncuların, karşılaştıkları unsurlara karşı sağlık, açlık, susuzluk ve uyku hayati değerlerini yönetmeleri gerekir. Susuzluk, özellikle hayatta kalmanın önemli bir bileşenidir. Hidrasyon kaynakları azdır, hindistancevizi sütü en yaygın ve su ikamesi elde edilmesi en kolay olanıdır. Oyuncu sonunda, palmiye yapraklarının buharlaşmasından zamanla su üreten bir su toplayıcı yapabilir. Açlık, o kadar ciddi olmasa da başka bir zorluktur. Hindistancevizi, balıkçılık ve tayınlar dahil olmak üzere birçok kaynaktan yiyecek elde edilebilir. Oyuncular ayrıca ilginç ve nadir ekipman için batık gemi enkazlarını ve adaları arayabilirler.

Oyundaki tropikal okyanus, farklı yaşam formlarıyla dolu. Bu, küçük balıklar, deniz kaplumbağaları, ışınlar, aslan balığı, deniz yılanları, dikenli denizyıldızı, kılıç balığı, balinaların yanı sıra oyundaki en tehlikeli düşmanlar - köpekbalıkları arasında değişir. Büyük Beyazlar gibi bazıları zararsız, bazıları ise hayati tehlike oluşturan farklı köpekbalıkları türleri vardır. Köpekbalıkları oyuncuya doğrudan saldırabilir veya oyuncunun salına çarparak potansiyel olarak onu ters çevirebilirler. Ayrıca dünyanın belirli yerlerinde bulunan üç efsanevi deniz canlısı vardır - bir Megalodon köpekbalığı, Lusca adlı dev bir kalamar ve Abaia adında dev bir yılan balığı. Her biri öldürüldüğünde, oyuncuya onu öldürdüğü için ödül olarak bir kupa verir. Oyundaki en zorlu düşmanlar olarak kabul edilirler.

Oyuncunun uçağı okyanusa düştüğünde, yakınlarda bulunan şişirilebilir bir cankurtaran botuyla kurtarılır. Filika, içinde pusula bulunan bir kese ve oyuncunun kullanabileceği rasyonlar ile donatılmıştır. Filika, farklı adalar arasında seyahat etmek için bir sal olarak da kullanılabilir. Salların önemli bir özelliği onları demirlemektir . Bunun nedeni, salların demirlenmemiş veya karaya sürüklenmemişse akıntılar veya fırtınalarla açık okyanusa taşınabilmesidir. Oyuncu daha sonra kendi salını yapmak için bileşenleri ve malzemeleri toplayabilir. Bu sallar taban, zemin ve pervanede farklılık gösterebilir. Sallar dışında, diğer tek taşıma şekli, gerekli bileşenler ilk bulunduğunda oluşturulabilen bir jiroskoptur .

Oyunda ayrıca resmi bir son var. Oyuncu, küçük bir adada mahsur kalmış terk edilmiş bir uçak gemisi bulabilir. Gemide, tamir edildiğinde Pasifik'ten kaçış görevi görebilecek ve uçtuğunda oyunun başında nasıl mahsur kaldığınızı gösteren bir uçak var.

Oyunda, oyuncu 2000 filmi Cast Away ile ilişkili paskalya yumurtalarını da bulabilir. Adalardan birinde, filmdeki '' Wilson '' benzeri '' Wollie '' adında kanlı el izi olan bir voleybol var. Ayrıca bir adada yıkanmış, Cast Away'deki FedEx kutusuna gevşek bir şekilde benzeyen bir posta kutusu da vardır.

Oyunun dünyası prosedürel olarak oluşturulduğundan, oyuncunun indiği ilk ada ve diğer tüm adalar, oynanan her kaydetme dosyası için rastgele oluşturulur. Oyun ayrıca, oyuncunun kendi dünyasını manipüle edebileceği ve mevcut ve yeni adaları ekleyip özelleştirebileceği bir "haritacı" moduna sahiptir.

Çıkışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Telltale Games, oyunu Telltale Publishing etiketiyle Ekim 2018'de PlayStation 4 ve Xbox One'da yayınlayacağını duyurdu. Telltale Games, Eylül 2018'de stüdyonun çoğunluğunu kapattığını duyurduğunda, Beam Team Games, konsol sürümlerini zamanında çıkarmak için "elinden gelen her şeyi" yaptığını belirtti. 29 Ocak 2020'de Beam Team Games, Twitter sayfalarında Stranded Deep'in konsol sürümünün Mart ayının sonuna planlandığını, ancak bunun yerine Nisan başına ertelenebileceğini duyurdu. 21 Nisan 2020'de oyun resmi olarak PlayStation 4 ve Xbox One için piyasaya sürüldü.

Güncelleme geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Stranded Deep, yalnızca 21 Nisan 2020'de konsollar için tam bir oyun olarak piyasaya sürüldü. PC sürümü, 2020 itibarıyla hala erken erişimde.

29 Nisan 2020'de konsol sürümleri 1.02 güncellemesini aldı. Güncelleme, bazı oyun işlevlerini iyileştirmenin yanı sıra hataları ve aksaklıkları düzeltti.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]