Steve Bartman Olayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Steve Bartman'ın olay sırasında oturduğu koltuk. Fotoğraf, olaydan yaklaşık 4 sene sonra, 2007'de çekilmiştir.

Steve Bartman Olayı, 14 Ekim 2003'te Chicago'daki Wrigley Stadı'nda Chicago Cubs ile Florida Marlins takımları arasında oynanan Amerikan Ulusal Beyzbol Ligi maçında meydana gelen skandal.

Ulusal Beyzbol Ligi Şampiyonluk Serisi'nin 6. maçınında Chicago Cubs 3-0 öndeydi ve ilk yediye kalmak için birkaç sayıya ihtiyacı vardı.Cubs'ın sekizinci atışında birkaç taraftar Florida takımının ikinci vurucusu Luis Castillo'nun attığı topu yakalamak için tribünün sahaya yakın kısmına doğru yöneldi. Taraftarlardan biri olan Steve Bartman topu yakalama ihtimali bulunan Chicago Cubs oyuncusu Moisés Alou'dan önce topu yakaladı. Alou topu yakalasaydı, sayı olacaktı ve Chicago Cubs 1945'ten beri ilk ulusal lig şampiyonluğu için avantaj yakalayacaktı. Ancak, bu atıştan sonra Cubs hiç sayı alamayarak maçı 8-3 kaybetti. Ertesi günkü yedinci maçta elendikten sonra, Steve Bartman Olayı şampiyonluk serisinin kırılma noktası olarak görüldü.

Olayın ardından Chicago Cubs taraftarı Steve Bartman stadyumdan güvenlik görevlileri eşliğinde çıkarıldı ve ismi ile adresi ifşa edildikten sonra bir süre polis koruması altında hayatına devam etti.

Pozisyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Olay sırasında Mark Prior sekizinci atışta Chicago Cubs adına atış yapıyordu. Cubs 3–0 öndeydi ve 1945'ten beri ilk kez World Series'e ulaşmak için sadece 5 sayıya ihtiyacı vardı ve 1908'den beri şampiyon olamamıştı. Luis Castillo bir faulle Florida Marlins adına atış çizgisindeydi.

Castillo vuruşu yaptığında Bartman sahanın sol köşesine bakan ilk sırada oturuyordu.Chicago Cubs'ın soldaki oyuncusu Moisés Alou duvara yaklaştı ve topa ulaşmak için zıpladı.Bu sırada Steve Bartman de topu yakalamak için girişimde bulundu ancak Alou'nun eldiveninden seken top oyun alanından çıktı.Alou elini büyük bir hüsranla savurdu ve taraftarlara bağırdı.Özellikle Alou ve Prior olmak üzere Chicago Cubs müdahale olduğunu savundu,ancak maçın hakemi Mike Everitt top sahayı oyun alanından ayıran duvarı geçtiği için taraftar müdahalesi olmadığına hükmetti.

Chicago Cubs menajeri Dusty Baker yedek kulubesinin tavanı görüş alanını kısıtladığı için olayın oluşumunu görmedi.

Everitt'in kararı yıllardır mercek altına alınıyor.Örneğin, Mad Ball: The Bartman Play'in yazarları fotoğrafların Bartman'ın kollarının oyun alanını ihlal ettiğini ve bu yüzden Castillo'nun taraftar müdahalesi nedeniyle tepki vermesi gerektiğini savunuyor.

Sonuç[değiştir | kaynağı değiştir]

Cubs ve Marlins'e Etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Olayın devamında,Marlins sekiz sayı kazandı ve maçtan galip ayrıldı.[1]

Ertesi gece Florida Kerry Wood'un üstesinden geldi ve oyunu 5-3'ten 9-6'ya çevirerek şampiyonluk flamasını kazandı.Böylece Florida Marlins,New York Yankees'i 4-2 yenerek 2003 World Series'i kazandı.

Chicago Cubs olaydan beri hiçbir playoff maçını kazanamadı.Sonraki sezonlarda ise playoffa kalamadı.

Bartman'e Etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kamera ona yaklaştığında Bartman oturup kalmıştı.Bartman'in karamsar duruşuyla birlikte Chicago Cubs şapkası,gözlükleri,kulaklığı ve yeşil boğazlı kazağı akıllarda kaldı.Statta dev ekran bulunmadığı için,diğer seyircilerin maçı televizyondan takip eden arkadaşları ve aileleri onları arayıp Bartman'den ve görünüşünden bahsedene kadar kalabalıktaki kimsenin Bartman'den haberi olmadı. Birçok Chicago Cubs taraftarı Bartmen'i işaret ederek "pislik" sloganı atmaya başladı.Bu sebeple Bartman stadı güvenlik görevlilerinin eşliğinde terk etmek zorunda kaldı.Hatta bir taraftar elindeki bir bardak birayı Bartman'in başından aşağı döktü. Güvenlik görevlileri Bartman'i ve ona eşlik eden iki kişiyi çıkış tüneline doğru götürdü. Kameralar,diğer seyirciler onu içecekler ve diğer şeylerle taşladığı için güvenlik görevlileri tarafından çevrelendiğini gösterdi. İsmiyle birlikte kişisel bilgileri de maçın bitiminden dakikalar sonra ifşa edildi.Olaydan sonra altı tane polis aracı Bartman'i ve ailesini korumak için evinin önünde toplandı.1Ardından,zamanın Florida valisi Jeb Bush Bartman'e sığınak teklif ederken,zamanın Illinois valisi Rod Blagojevich tanık koruma programına dahil edilmesini önerdi.

Olaydan kısa bir süre sonra Bartman çok üzgün olduğunu söyleyen ve şu cümleyi içeren bir bildiri yayınladı: "Yaklaşan topa o kadar odaklanmıştım ve kendimi o kadar kaptırmıştım Moisés Alou'yu görmedim bile." Yatıştırıcı bir profil çizmek isteyen Bartman röportajları,sponsorluk anlaşmalarını ve halkın önüne çıkmayı reddetti ve ailesiyle birlikte can sıkıcı aramalardan kaçınmak için telefon numaralarını değiştirdi.Florida Marlins taraftarlarından Çocuk Diyabet Araştırma Vakfı'na bağış yapmalarını rica ettiBartman,Temmuz 2008'de kendi fotoğrafını imzalaması için Ulusal Spor Koleksiyoncuları Topluluğu'ndan 25.000 $'lık bir teklif aldı ancak teklifi geri çevirdi. Wrigley stadında VIP müşteri olmayı reddetti.Olaydan sekiz yıl sonra 2011'de ise ESPN belgeselinde görünmeyi ve Super Bowl reklamında oynamak için teklif edilen altı haneli teklifi reddetti.

Bartman Olayı birçok taraftara 1945 World Series sırasında Billy Sianis ve evcil keçisinin Wrigley Stadı'ndan kovulduğu Billiy Goat Lanetini hatırlattı.Chicago Cubs bu seride Detroit Tigers'a yedi oyunda kaybetti ve elendi.Bartman ayrıca 9 Eylül 1969'da Chicago Cubs ve New York Mets arasındaki normal sezon karşılaşmasının oynandığı Shea Stadyumu'nun çevresinde karşılaşılan kara kediye de benzetildi.Chicago Cubs o zaman birinci sıradaydı,ancak kedi görüldükten sonra Cubs oyunu kaybetti ve sonunda Mets'in sekiz sayı gerisine düşerek playoff şansını kaybetti.

Topun İmha Edilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Uğursuz top Chicagolu bir hukukçu tarafından alındı ve Aralık 2003'te açık arttırmayla satıldı.Grant DePorter topu 113.824$ karşılığında Harry Caray Restoran'ı adına satın aldı.26 Şubat 2004'te özel efekt uzmanı Michael Lantieri tarafından halka açık bir şekilde patlatıldı.

2005'te topun kalıntıları restoranın bir makarna sosunda kullanıldı.Topun kendi parçası sosta yoktu,top kaynatıldı ve buharı alınıp damıtıldı ve karışıma eklendi.

Moisés Alou[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 2008'de Moisés Alou ABD haber ajansı Associated Press'e şunları söyledi: "En komiği de ne biliyor musunuz? Zaten topu yakalayamazdım." Ancak Alou daha sonra bunu reddetti.Palm Beach Post'tan bir yazara konuşan Alou "Eğer bunu söylemişsem muhtemelen Bartman'i iyi hissettirmek içindir.Ama bunu söylediğimi hatırlamıyorum" dedi ve ekledi "Şimdi Bartman'i unutup hayata devam etmenin zamanı."

2011'de Catching Hell belgeselinde ise "Topu yakalayacağımdan yüzde yüz emindim" dedi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Florida Marlins 8, Chicago Cubs 3". Retrosheet.org. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2008.