Starocherkasskaya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Starocherkasskaya
Старочеркасская
Stanista (Köy tipi yerleşim)
Yerleşim yerinden bir görüntü
Nüfus
 (2010)
 • Toplam2.399

Starocherkasskaya (rus. Старочерка́сск (Старочерка́сск, 1805 yılı itibarıyla - Çerkassk), Rusya Federasyonu'nun Rostov Oblastı'nın Aksay İlçesi'nde bir stanitsa (köy tipi yerleşim)'dir.

Stanitsa, Don Nehri'nin sağ kıyısında, bölge merkezinden 30 km uzakta uzaklıktadır. Starocherkasskaya, Starocherkasskaya köyünün idari merkezidir. Yerleşim aynı zamanda Don Kazaklarının merkezi ve aynı zamanda General Matvey Platov ve diğer ünlü Don kahramanlarının doğum yeri olarak da bilinmektedir. St. Don Starocherkassk Erkek Manastırı ve Starocherkassk Müze-Rezervi, Stanitsa'nın merkezinde yer almaktadır. Rezervin alanı 180 hektardır. Stanitsa'da her yıl Kazak kültürü festivali düzenlenmektedir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çerkassk kentiyle ilgili ilk bilgiler 1570 yılına kadar uzanmaktadır.[1] 1570 yılında Zaporojya Çerkesleri Azak Denizi'nden 60 mil uzakta yeni bir yerleşim yeri inşa etmişler ve buraya Çerkas (kendi isimlerini) vermişlerdir.[2][3]

1637'de Starocherkassians, Azak seferine çıkmış ve Osmanlı kalesi Azak'ı fethetmiştir. Kaleyi ellerinde sadece dört yıl boyunca tuttuktan sonra 1643 yılında Türkler kaleyi tekrar alarak tamamne yakmışlardır. Ertesi yıl kale restore edilmiş ve güçlendirilmiştir. 1667'de Çerkassk'ta Stepan Razin önderliğinde bir ayaklanma başlamıştır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

1897 nüfus sayımına göre Starocherkasskaya'nın nüfusu 5060 kişiydi. 1926 yılı verilerine göre nüfusu 4412 kişidir. Bunlardan 3689'u kendilerini Kazak olarak tanımlamıştır. 2010 nüfus sayımına göre ilçede 2399 kişi yaşamaktadır.

Toplu taşıma[değiştir | kaynağı değiştir]

Starocherkasskaya Rostov, asfalt olan Aksay yolu ile bağlantılıdır. Don Nehri boyunca feribot çalışmaktadır.

Cumartesi ve Pazar günleri, Rostov-Starocherkassk-Rostov turist demiryolu Rostov şehrinden faaliyet göstermektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Щекатов А. Словарь географический Российского государства. Т.X. ч.VI. Москва,1808. С.79-81
  2. ^ "История Донского войска. Ч.I. СПБ., 1834. С.54.
  3. ^ Города и районы Ростовской области: историко-краеведческие очерки [сост.: Е. В. Миронов, Е. И. Арутюнова, С. Д. Дудник и др. Ростовское книжное изд-во, 1987. С. 131.