Stable Diffusion

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Stable Diffusion
Geliştirici(ler)CompVis grup LMU MMünih; Runway; Stability AI
İlk yayınlanma22 Ağustos, 2022
Güncel sürüm2.1 (model)[1] / 7 Aralık, 2022
Programlama diliPython
TürYazıdan Resme model
Resmî sitesistability.ai
Kod deposugithub.com/Stability-AI/stablediffusion

Stable Diffusion, 2022'de piyasaya sürülen bir derin öğrenme altyapılı bir metinden görüntüye (text-to-image) modelidir. Öncelikle metin açıklamalarına bağlı olarak ayrıntılı görüntüler oluşturmak için kullanılır, ancak görüntünün içeriğini değiştirmek ya da dışına genişletmek gibi diğer görevlerde de uygulanabilir.

Stable Diffusion, LMU Münih'teki CompVis grubu tarafından geliştirilen bir difüzyon modelidir. Model, EleutherAI ve LAION'un desteğiyle Stability AI, CompVis LMU ve Runway işbirliğiyle piyasaya sürüldü.[2] Ekim 2022'de Stability AI, Lightspeed Venture Partners ve Coatue Management liderliğindeki bir turda 101 milyon ABD doları yatırım aldı.[3]

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Stable Diffusion, oluşturulan görüntüler üzerinde hiçbir hak iddia etmez ve kullanıcılara, görüntü içeriğinin yasa dışı olmaması koşuluyla, modelden oluşturulan tüm görüntülerin kullanım haklarını özgürce verir. Stable Diffusion ve diğer üretken modeller, sahibinin izni olmadan telif hakkıyla korunan görüntülerden eğitildiğinden, kullanıcılara görüntü kullanımı konusunda sağlanan özgürlük, mülkiyet etiği konusunda tartışmalıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Stable Diffusion v2.1 and DreamStudio Updates 7-Dec 22". stability.ai. 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Revolutionizing image generation by AI: Turning text into images". LMU Munich. 17 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. 
  3. ^ "Stability AI, the startup behind Stable Diffusion, raises $101M". Techcrunch (İngilizce). 17 Ekim 2022. 17 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)