İçeriğe atla

Srjedni vaštar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Srjedni Vaštar, Bosna-Hersek’in Bosna-Hersek Federasyonu bölümünde, Hersek-Neretva Kantonu’na bağlı bir köydür. Köyün nüfusu, 2019 yılı itibarıyla, 476’dır.

Köy, Mostar’ın otuz sekiz kilometre güneydoğusunda, Nevesinje ve Mostar arasındaki yolda yer almaktadır. Köyün telefon ve elektrik bağlantısı bulunmaktadır. Köy nüfusunun yüzde 87’sini (403 kişi) Hırvatlar, yüzde 13’ünü ise Boşnaklar (73 kişi) oluşturmaktadır.

Bosna Savaş'ında Srjedni Vaštar[değiştir | kaynağı değiştir]

Srjedni Vaštar, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti döneminde oldukça zengin bir yerleşim birimiydi. Mostar ve Nevesinje yolu üzerinde bir kavşak konumunda bulunan köy, Bosna-Hersek’te dağcılık ve kayak turizminin merkezleri arasında yer almaktaydı.

1992 yılında başlayan Bosna Savaşı sırasında Srjedni Vaštar kanlı çatışmalara sahne olmuştur. Hırvat nüfusun çoğunlukta olduğu köy Mostar çevresini kontrol altına almak isteyen Hırvat, Boşnak ve Sırp güçlerince ele geçirilmiştir.

Köy ilk olarak Hırvat Savunma Konseyi tarafından kontrol edilirken, 1992 yılında Sırp birliklerinin saldırısına uğramıştır. 1993 yılında ise Boşnak güçleri köyü ele geçirmiş, Hırvat güçleri köyü kanlı bir savaşla geri kazanmıştır. Savaşın geri kalan bölümünde, Srjedni Vaštar Hırvat birliklerinin saldırıları için çok önemli bir üs olmuş ve defalarca kuşatıldığı halde ele geçirilememiştir.

1997 yılında dönemin Hırvatistan başkanı Franjo Tudjman, Srjedni Vaštar’ı da ziyaret etmiş ve halkı tebrik etmiştir.

Popüler Kültürdeki Yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hırvat rock grubu Thompson, 1995 tarihli “Vrijeme skorpioni” albümünde “Moj ljubav, Srjedni Vaštar” isimli bir şarkıya yer vermiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rebuilding Mostar: Urban Reconstruction in a War Zone (İngilizce).