Speedrun

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Speedrun yapan birisi

Speedrun, bir video oyununu veya başka bir oyunu mümkün olduğunca hızlı bir şekilde tamamlamaya çalışma mücadelesidir. Speedrun yapan insanlar, çeşitli taktik ve stratejiler sayesinde oyunu bitirme süresini minimum dereceye indirmek için mücadele eder. Speedrunlarda oyunda çeşitli kategorileri vardır. Oyunun hatalarını kullanarak yapmak veya hataları kullanmadan kusursuz bir şekilde yapmak gibi kategoriler vardır. Çoğu oyunda kategorilerin içinde kategori, yani oyunun belirli bir kısmını hızlıca bitirmeye çalışmak da olabiliyor.[1] Speedrun, Türkçede "hızlı koşu" veya "koşu" olarak da nitelendirilebilir. Speedrunlarda bazı oyunlarda stratejileri daha kolay denemek veya keşfedebilmek için sadece belirli bazı oyunlara özel olarak yapılan Speedrun Helper yazılımı da kullanılabiliyor.[2]

Profesyonel veya amatör şekilde speedrun yapan insanlar Youtube ve Twitch gibi sosyal mecralarda yapılan video ve yayınlardan da izlenebilir. Özellikle dünya sıralamasındaki ilk sıralamalarda olan oyuncuların birbiriyle rekabet etmesi, çok bilinen ve ilgi gören bir oyunla alakalı olunca izleyen insanlar için ve oynayan kişiler için heyecanlı bir rekabet olabiliyor. Yapılan speedrunlar, internet sitesinde yayınlanmaktadır.

Oyunda hile yapılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanıtlanmış bir hile tespit edilirse yapılan speedrun, Dünya sıralamasından kaldırılır ve speedrun'ı yapan kişi yasaklandırılır. Bazı oyunlarda hileleri önlemek için çeşitli kurallar bulunuyor. Speedrun yapan birinin koşusunu dünya sıralamasına koyan kişiler moderatörlerdir. Eğer hile tespit edilirse gerekli cezayı moderatörler verir. Bazı oyunlarda oyunun dosyalarındaki içerik değiştirilerek karakterlerin hızı vs. birçok özellik değiştirilebiliyor. Böyle bir şey de tespit edilirse kullanıcının yasaklandırılması olasıdır.[3]

Kurallar ve kural ihlali[değiştir | kaynağı değiştir]

Speedrun yayınlanan sitenin adı

Bazı oyunlarda tüm gönderimler için oyun içi sesli tam video kanıtı gereklidir. Aşırı gecikme veya kare düşüşü olan videolar kabul edilmeyebilir. Oyunlarda kurallar vardır ve her kategoriye özel kurallar da olabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Speedrun ve Kategoriler". Leader Gamer. 20 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2024. 
  2. ^ "Daha kolay Speedrun yapmak için Speedrun Helper". Planet Minecraft. 20 Kasım 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2024. 
  3. ^ "Hilelerle Mücadele ve Genel Kurallar". Speedrun.com. 20 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]