Soyutlama (bilgisayar bilimi)
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Şubat 2020) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Bilgisayar bilimlerinde soyutlama, daha çok nesne yönelimli programlama ile ön plana çıkar. Nesne tanımlanırken verinin kulanılması veya veriye erişilmesi için gerekli detayların azaltılması işlemidir.
Soyutlama kabaca veri (İngilizce: data) ve kontrol (İngilizce: control) soyutlaması olarak yapılır. Veri soyutlaması, veri yapıları üzerinde yapılan soyutlamadır. Kontrol soyutlaması ise yapısal programlama ile gelen altprogram (İngilizce: subprogram), işlev (İngilizce: function) gibi kavramlar üzerinde yapılan soyutlamadır.
Örnek olarak bir "kişi" nesnesinde, kişinin yaşını tutan bir tam sayı değişkeni olan "yas" değişkenini ele alalım. Bu "yas" değişkenine, programın çalıştırma anında, "-10" gibi bir değer atanmasını kimse engelleyemez. İşte burada nesne yönelimli programlamanın getirdiği görünürlük (İngilizce: visibility) ve özellik (İngilizce: property) tanımlama gibi yetenekler kullanarak "yas" değerine gerçek bir değerin girilmesi garanti edilebilir. İşte buna veri soyutlaması adı verilir.
Benzer şekilde soyutlama işleminin verileri taşıyan değişkenlerin değil de yöntem (İngilizce: method) veya işlevlerin üzerinde yapılması işlemine kontrol soyutlaması adı verilir. Yani yöntem ile yapılan işlemlerin bir başka nesne tarafından müdahale edilemeyecek hale sokulması işlemidir.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]![]() | Bilgisayar programlama ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |