Soğd sanatı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sogdian art
Soğdya'daki Buhara vahasındaki Varakhsha'nın boyalı duvar resimlerinden detay. Tablo, Varakhsha Sarayı'nın ana odalarından biri olan "Kırmızı Salon"da yer almaktadır. 7. yüzyılın sonu veya 8. yüzyılın başı.
Antik Sogdiana'daki Pancikent duvar resminde elinde bir riton tutan ziyafetçi, MS 8. yüzyılın ilk yarısı.

Soğd sanatı, çoğunlukla eski Soğdya, günümüz Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan ve Kırgızistan'da yaşayan ve aynı zamanda Çin'de yaşayan büyük bir diasporaya sahip olan İran halkı olan Soğdlular tarafından üretilen sanatı ifade eder. Zirvesi 5. ve 9. yüzyıllar arasında olup, Müslümanlık öncesi Orta Asya görsel sanatlarının zengin bir gövdesinden oluşur. Geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan yeni buluntular, bilim adamlarının Soğd sanatını daha iyi anlamalarına olanak sağladı.[1][2] Soğd sanatı İslam istilasıyla sona erdi.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bellemare, Julie; Lerner, Judith A. "The Sogdians at Home – Art and Material Culture". Freer, Sackler – Smithsonian. 11 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2021. 
  2. ^ a b "Sogdian art". Encyclopaedia Britannica. 11 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2021.