Slutsky teoremi
Olasılık teorisinde Slutsky teoremi,[1] reel sayıların yakınsak dizileri için olan cebirsel işlemlerin bazı özelliklerini rassal değişkenler dizileri için genişletir. Teorem bu adı Eugen Slutsky'den sonra almıştır.[2]
Açıklama
[değiştir | kaynağı değiştir]{Xn} ve {Yn} rassal değişkenler skaları/vektörü/matrisi dizileri olsun. Eğer Xn dağılımda rassal bir eleman olan X'e ve Yn olasılıkta c gibi bir sabite yakınsıyorsa,
- c'nin tersinin alınabilir olduğu veri iken,
( dağılımda yakınsamayı ifade etmektedir.)
Notlar:
- Teoremin açıklamsında, “Yn olasılıkta bir sabit olan cye yakınsar” ifadesi “Yn dağılımda bir sabit olan cye yakınsar” ile değiştirilebilir — bu iki gereklilik rassal değişkenlerin yakınsaması özelliğine göre eştir.
- Yn sabit bir sayıya yakınsar gerekliliği önemlidir — eğer dejenere olmaya rassal bir değişkene yakınsayacak olursa teorem geçerliliğini yitirir.
- Tüm dağılımda yakınsama ifadelerini rassal değişkenlerin yakınsaması özelliğine dayanarak olasılıkta yakınsama ifadesi ile değiştirirsek teorem geçerliliğini devam ettirir.
Kanıt
[değiştir | kaynağı değiştir]Teorem Xn dağılımda Xe yakınsar ve Yn olasılıkta bir sabit olan cye yakınsar, bu nedenle ortak vektör (Xn, Yn) dağılımda (X, c)'ye yakınsar olgusundan hareket eder.
g(x,y)=x+y, g(x,y)=xy ve g(x,y)=x−1ynin sürekli olduğu düşünülerek (son fonksiyonun sürekli olabilmesi için xin tersinin alınabilir olması gereklidir) sürekli eşleştirme teoremi uygulanır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Grimmett 2001, Exercise 7.2.5
- ^ Slutsky 1925
- Grimmett, G. (2001). Probability and Random Processes. 3rd. Oxford.
- Slutsky, E. (1925). "Über stochastische Asymptoten und Grenzwerte". Metron (Almanca). 5 (3). ss. 3-89. Şablon:JFM.