Sky Dew

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sky Dew
TürüZeplin
ÜreticiTCOM
Hizmete giriş4 Kasım 2021
DurumuTest Aşamasında
Ana kullanıcıİsrail Hava Kuvvetleri
Üretim sayısı1

Sky Dew, İsrail'in ABD yardımıyla sınır güvenliği için geliştirdiği radar sistemleriyle donatılmış bir zeplin projesidir. İsrail Savunma Bakanlığı'nın 4 Kasım 2021 tarihinde yaptığı yazılı açıklamayla resmen kamuoyuna duyurulmuştur. İsrail'in kuzeyine yerleştirileceği belirtilen bu projeyle; uzun menzilli seyir füzeleri, silahlı insansız hava araçları gibi tehdit unsurları hakkında önceden uyarı alınmak hedeflenmektedir. Bu tarz aerostat (havadan daha hafif gazlarla doldurularak uçması sağlanan balon) tabanlı radar sistemleri yer radarlarına göre kapsama alanları daha geniş olduğu için avantajlıdır.

GoodYear'ın reklam amaçlı kullandığı bir zeplin örneği.

Günümüzde zeplinler[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk hava toplu taşıma araçları olan zeplinler, 20. yüzyılın popüler hava araçlarından biriydi ve yolcu taşımacılığında kullanılıyorlardı. Günümüzde yolcu taşımacılığı için aktif kullanımı olmayan zeplinler en çok reklam ve gözetleme amacıyla kullanılmaktadır.

  1. Reklam amaçlı zeplin kullanan şirketlerin başında GoodYear varken, Shell, CAT, Disney PIXAR gibi yüksek maliyetine katlanarak reklam yapan başka şirketler de vardır.
  2. Gözetleme/denetleme amacıyla kullanımına alanındaki en büyüklerden biri olan Sky Dew projesini ve onun dışında JLES projesi örneklerindendir.
  3. Yolcu taşımacılığı için her ne kadar şu anda kullanımda olmasa bile geliştirme aşamasında olan AirLander 10 projesi bu alanda kullanıma örnektir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. https://www.mil.in.ua/uk/tag/iai-israel-aerospace-industries/ 13 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. https://www.haaretz.com/israel-news/idf-launches-balloon-mounted-missile-defense-radar-in-north-1.10349887 13 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. https://www.thedrive.com/the-war-zone/43001/israel-begins-testing-giant-radar-blimp-for-spotting-low-flying-missiles 10 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Sky Dew'in farklı bir açıdan görüntüsü.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]