Siyah sincap

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Santa Clara, California'da melanistik boz sincap

Kara sincaplar, melanistik bir sincap alt grubudur. En sık boz sincap ( Sciurus carolinensis ) ve Sciurus niger olmasına rağmen, fenomen birkaç sincap türünde meydana gelir. Bu sincapların siyah morfları, değişken bir pigment geninin sonucudur. Siyah morfun neden ortaya çıktığına dair birkaç teori su yüzüne çıkmış, bazıları siyah morfun türün kuzey bölgelerinde yaşayan sincaplar için seçici bir avantaj olduğunu ve siyah kürkün melanistik olmayan muadili üzerinde termal bir avantaj sağladığını öne sürmüştür.

Siyah sincaplar, melanistik olmayan muadilleriyle aynı doğal menzili paylaşır. Doğal menzillerine ek olarak, doğu gri sincaplarının siyah morfları da 19. ve 20. yüzyıllarda Kanada, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nin diğer bölgelerine tanıtılmıştır. Boz sincapların siyah morfları en çok Great Lakes Basin çevresindeki menzilinin kuzey kesiminde görülür. Tersine, Sciurus niger'lerin siyah morfları tipik olarak en sık türün doğal aralığının güneydoğu kısımlarında, güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri'nde meydana gelir. Bu bölgelerde daha sık bulunmalarına rağmen, bu türlerin yaşadığı çoğu alanda renklenme nadirdir. Bununla birlikte, boz sincapların siyah morfları, Kanada'nın Ontario eyaletinde ve ABD'nin Michigan eyaletinde türün popülasyonunun çoğunluğunu oluşturur.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki birkaç belediye ve lise sonrası okul, onu bir sembol ve/veya maskot olarak kullanarak markalaştırma amacıyla siyah bir sincabı benimsemiştir. Siyah sincapları toplulukları için bir sembol olarak benimseyen bazı belediyeler, onları tehdit etme girişimlerini caydıran yönetmelikler de çıkarmışlardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Melanism in squirrels ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur