İçeriğe atla

Sister Kenny

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sister Kenny
Sister Kenny
YönetmenDudley Nichols
Jack Gage (dialogue director)
YapımcıDudley Nichols
SenaristDudley Nichols
Alexander Knox
Mary McCarthy
OyuncularRosalind Russell
Alexander Knox
Dean Jagger
MüzikAlexander Tansman
Görüntü yönetmeniGeorge Barnes
KurguRoland Gross
DağıtıcıRKO Radio Pictures
Çıkış tarih(ler)i29 Eylül 1946 (1946-09-29) (Premiere-New York City)
10 Ekim 1946 (1946-10-10) (U.S.)
Süre116 dakika
Dilİngilizce

Sister Kenny, tıp kurumunun muhalefetine rağmen çocuk felci geçiren insanlara yardım etmek için mücadele eden Avustralyalı bir orman hemşiresi olan Rahibe Elizabeth Kenny hakkında 1946 yapımı bir Amerikan biyografik filmidir. Filmin başrollerinde Rosalind Russell, Alexander Knox ve Philip Merivale yer almaktadır.

Film, Elizabeth Kenny ve Martha Ostenso'nun And They Shall Walk adlı kitabından Alexander Knox, Mary McCarthy, Milton Gunzburg (kredisiz) ve Dudley Nichols tarafından uyarlandı ve Dudley Nichols tarafından yönetildi.[1]


Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

1911 yılında Elizabeth Kenny Brisbane, Avustralya'daki hemşirelik okulundan Queensland'in bush bölgesindeki evine döner. Akıl hocası Dr. McDonnell, 50 mil uzaklıktaki en yakın hastanenin şefidir. Onunla birlikte çalışmasını ister ama o çalılık hemşiresi olmak istemektedir. Altı ay bile dayanamayacağını söyler. Üç yıl sonra Elizabeth, acı içinde kıvranan Dorrie adlı genç bir kızı tedavi etmek için bir çiftliği ziyaret eder. Belirtileri McDonnell'a bir telgrafla anlatır. McDonnell cevap verir: infantil paralizi, bilinen bir tedavisi yok, "semptomlarla yapabileceğinin en iyisini yap..." Elizabeth "spazm geçiren" kasları ısı ile tedavi eder, Dorrie'yi buharlı fanilaya sarar. Kasılmalar azaldıktan sonra Dorrie bacaklarını hareket ettiremez ya da oturamaz. Elizabeth yakından gözlemleyerek onun felçli olmadığını fark eder. Kasları "yabancılaşmıştır". Kasları "yeniden eğitildikten" sonra Dorrie, Elizabeth'in tedavi ettiği diğer beş çocuk felci vakası gibi tamamen iyileşir.

Elizabeth Dorrie'yi McDonnell'ı görmeye götürür. Çocuk felci tedavisinde her zamanki gibi davrandığını düşünen McDonnell, çocuk felcinin ölümcül ve sakat bırakan bir hastalık olduğunu ve standart tedavinin acı verici bir hareketsizleştirme olduğunu öğrenince dehşete düşer. McDonnell, Elizabeth'in çocuk felcini tedavi etmenin tamamen yeni bir yolunu keşfettiğine inanmaktadır. Onu en kıdemli uzman olan Dr. Brack'e götürür. Brack onun teorisiyle alay eder ve son 50 yılın biliminin yanlış olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmayı reddeder. Dorrie takla attığında, Brack onun hiç çocuk felci geçirmediğini iddia eder.

McDonnell, Elizabeth'in doktorların vazgeçtiği hastaları tedavi etmesini önerir. O dönemde Avustralyalı hemşirelerin bekâr olması gerekmektedir; Elizabeth, Yüzbaşı Kevin Connors ile evlenmek üzeredir. Elizabeth'in kliniği kapanır. "Felçli" 12 hastayı kabul eder ve yedisi kliniği terk eder. Doktorlar onların hiç çocuk felci geçirmediğini savunur. Kevin I. Dünya Savaşı'nda savaşmak için ayrılır. Elizabeth Ordu'ya katılır ve onu cephede bir hastanede bulur.

Kevin'i beklemek için Rahibe rütbesiyle Avustralya'ya döner. Sonra Townsville'de bir salgın olduğunu okur ve oraya gider. Kevin ortaya çıkar. Ona nişanlılıklarını sona erdiren bir mektup yazmıştır. Çocuk felciyle işinin biteceğini hiç düşünmemektedir. Kevin onun yeni bir hastayla konuşmasını izler ve tek kelime etmeden oradan ayrılır.

1920'lerde Rahibe Kenny Brisbane'e gider. Bir süre sonra Elizabeth Kenny Kliniği kapatılmaktadır. Bir grup ortopediste çocuk felci hakkında ders veren Dr. Brack ile karşılaşır. Brack onu konuşmaya davet eder ve ardından onu ve tedavisini küçümser. Doktorlardan biri Queensland Sağlık Departmanından. Onu ofisine davet eder. İlgilenen başka bir ortopedist gelir ve ardından McDonnell gelir. Kenny'nin tedavisini araştırmak üzere bir Kraliyet Komisyonu kurulması için çalışmaktadırlar. İngiltere'den bir davetiye almıştır. Umutsuz hisseder ama dışarıdaki kalabalık onun için tezahürat yapar.

Avrupa'yı dolaşır ve ünlü olur. Kevin onunla Croydon havaalanı'nda buluşur. İşlerin bu şekilde sonuçlanmasından memnundur. Ona Münih Anlaşması ile ilgili haberleri içeren bir gazete verir.

Kraliyet Komisyonu onu mahkûm eder. Kitabı hakkındaki eleştiriler serttir. Bununla birlikte, genç erkeklerin hepsi, adını koysunlar ya da koymasınlar, Kenny Tedavisi'ni kullanmaktadır. Amerika'da, "etrafta dolaştırılır". Parası bitince eve dönmeyi planlar. Bir muhabir ona Minnesota Üniversitesi'nden gelen ve Kenny yönteminin gelecekteki tüm tedavilerin temelini oluşturacağını belirten bir basın bülteni okur. Çocuk felci salgınının yaşandığı Minneapolis'te aranmaktadır. Minneapolis'te üç yıl çalıştıktan sonra Rahibe Kenny, Dr. McDonnell'a bir mektup yazdırır. Ulusal bir komite ABD'deki çalışmaları hakkında rapor vermek üzeredir. Ortopedik cerrahlara ders vermek üzeredir. Yeni kitabı çıkmıştır. Üç onursal derece alır. Bir telgraf geldi: Dr. McDonnell ölmüştür.

Konferans salonu dolmuştur. Enstitünün tıbbi direktörü onu takdim eder. Komite raporunun haber bülteni yayınlanır. Yıkıcıdır. Öfkeli müdür gerçek sonuçlara işaret eder. Konferans devam eder. Sonunda, Enstitünün dışında toplanan bir çocuk kalabalığı Rahibe Kenny'ye "Happy Birthday" şarkısını söyler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The 19th Academy Awards (1947) Nominees and Winners". oscars.org. July 6, 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2011-08-19. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]