Sintip

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Biyolojik terminolojide, bir sintip, holotipin belirlenmediği bir taksonun tanımında listelenen iki veya daha fazla biyolojik tipten herhangi biridir. Bu ve türler için ilgili terimlerin kesin tanımları, Uluslararası Zoolojik İsimlendirme Kanunu ve algler, mantarlar ve bitkiler için Uluslararası İsimlendirme Kanunu'nun bir parçası olarak belirlenmiştir.

Zoolojide[değiştir | kaynağı değiştir]

Zooloji terminolojisinde, bir sintip "Ne bir holotip ne de bir lekotipin belirlenmediği bir tip serisinin (qv) her bir örneği [Arts. 72.1.2, 73.2, 74]. Sintipler topluca isim taşıyan türü oluşturur." (Zooloji Kanunu Sözlüğü).

Tarihsel olarak, sintipler genellikle bu şekilde açıkça belirtilmiştir ve mevcut ICZN kapsamında bu bir gerekliliktir (Madde 72.3); ancak türlere dayalı tür veya alt tür tanımlarını yayınlamaya yönelik modern girişimler genellikle taksonomistler uygulayarak kaşlarını çatmaktadır ve çoğu yavaş yavaş yerini lektipler almıştır. Hala var olanlar hala isim taşıyan tipler olarak kabul edilir.[1] Bir lectotype paralectotype statüsüne diğer örnekleri azaltarak syntypes arasından tayin edilebilir. Artık isim taşıyan türler değildir; ancak eğer lekotip kaybolur veya yok edilirse, genellikle bir paralekotipin yerine konulması (neotip) kullanılması tercih edilir. Bir syntype serisindeki örneklerin farklı taksonlara ait olduğu tespit edilirse, nominal türler farklı şekillerde yorumlanabildiğinden, bu isimlendirmede kararsızlığa neden olabilir.[2]

Botanik alanında[değiştir | kaynağı değiştir]

Botanik terminolojide, "Herhangi bir holotip olmadığında protokolde belirtilen herhangi bir örnek veya aynı anda tip olarak belirtilen iki veya daha fazla örnekten herhangi biri" olarak tanımlanır. (Madde 9.5).[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Türü (biyoloji)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Charles F. Sturm; Timothy A. Pearce; Ángel Valdés (2006). The Mollusks (İngilizce). Universal-Publishers. ISBN 978-1-58112-930-4. 
  2. ^ Carden C. Wallace (1999). Staghorn Corals of the World (İngilizce). CSIRO PUBLISHING. ISBN 978-0-643-06391-4. 
  3. ^ John McNeill (1 Ocak 2012). International Code of Nomenclature for Algae, Fungi and Plants (Melbourne Code) (İngilizce). ISBN 978-3-87429-425-6.