Simya ve Kimya Tarihi Derneği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

1935 yılında Society for the Study of Alchemy and Early Chemistry olarak kurulan Simya ve Kimya Tarihi Derneği, iki yılda bir toplantılar ve yılda bir Mezunlar Atölyesi düzenler, Ambix dergisini ve iki yılda bir yayınlanan Chemical Intelligence haber bültenini yayınlar ve akademisyenlere ödüller ve bağışlar sunar. Dünya çapında bir üyeliği vardır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Dernek ilk olarak Kasım 1935'te JR Partington (1886-1965), Frank Sherwood Taylor (1897-1956), Douglas McKie (1896-1967) ve Gerard Heym (1888-1972) tarafından kuruldu ve Simya ve Erken Kimya Araştırmaları Derneği adını aldı.[1] Amacı, "simya ve erken kimyanın bilimsel ve tarihsel yönleriyle incelenmesi ve ilgili materyalin yayınlanması" idi.[2] Sherwood Taylor, Topluluğun dergisi Ambix'i Mayıs 1937'de ilk Başkanı JR Partington'ın olarak piyasaya sürmekten sorumluydu. Dernek, bu ilk günlerden itibaren "antik çağda ve Latin Batı'da kimya ve kimya teknolojisi ve iatrokimya ve kimya felsefesinin gelişimi" üzerinde çalıştı.[3] İkinci Dünya Savaşı sırasında Simya Tarihi ve Erken Kimya Derneği kapatıldı, ancak 1946'da, aynı yıl yayınlanan Ambix'in ikinci cildindeki, derneğe o yıl katılan Dorothea Waley Singer ve Carl Gustav Jung'un makaleleriyle yeniden kuruldu.[4] Desmond Geoghegan'ın editör olduğu 1956'dan itibaren Ambix, okuyucu kitlesini ve tarihsel kapsamını John Dalton ve on dokuzuncu yüzyıla kadar genişletmeye başladı. Dernek, adını 1975'te Simya ve Kimya Tarihi Derneği olarak değiştirdi.

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Derneğin dergisi Ambix, yılda dört kez Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında yayımlanır. Bildiriler uluslararası bir yayın kurulu tarafından hakemlik edilmektedir. Kapsamı, ekzoterik ve ezoterik simya çalışmalarından yeni kimyaya kadar geniş ve çeşitlidir. Son zamanlarda simya tarihine daha fazla önem verilirken, Ambix kimya tarihçileri için önemli okumalar sunmaya devam ediyor.[5] Bilimsel fikirlerin, yöntemlerin ve keşiflerin sunumu, akademik titizlik ve bilimsel doğrulukla tutarlı, mümkün olduğunca teknik olmayan bir şekilde yapılır. Ambix'in her sayısında kapsamlı kitap incelemeleri yayınlanmaktadır. Son özel sayılar şunları içerir: New Studies on Humphry Davy (Mayıs ve Ağustos 2019); Kraliyet Matbaacısı ve Simyacı: Willem Silvius ve John Dee (Mayıs 2017); Kütüphaneden Laboratuvara ve Tekrar Geri (Mayıs 2016); ve Taşınan Kimyasal Bilgi (Kasım 2015). Mayıs 2013, 2014 ve 2015'te Sites of Chemistry'de sırasıyla on sekizinci, on dokuzuncu ve yirminci yüzyıllara ayrılmış üç özel sayı yayınlanırken, Kasım 2014 özel sayısı Orta Çağ ve Erken Modern Avrupa'da Analiz ve Sentez ile ilgiliydi.

Dernek, 2013 yılında okuyuculara simya ve erken kimya tarihindeki temel metinlerin eleştirel baskılarını ve İngilizce çevirilerini sağlayan Sources of Alchemy and Chemistry serisini başlattı. Ambix'in okur kitlesi uluslararasıdır ve diğer disiplinlerdeki tarihçileri, kimyagerleri, filozofları ve akademisyenleri içerir. Ambix'in sayıları dünyanın dört bir yanındaki üyelere ve kütüphanelere gönderilir ve ayrıca Derneğin web sitesi ambix.org aracılığıyla üyelere çevrimiçi olarak ücretsiz olarak sunulur.

Dernek, Chemical Intelligence haber bültenini yılda iki kez yayınlar. Bu yayın, yalnızca derneğin olay ve faaliyetlerini değil, aynı zamanda simya ve kimya tarihiyle ilgili diğer kuruluşların da reklamını yapar ve raporlar. Chemical Intelligence, üyelere e-posta ile dağıtılır ve www.ambix.org 19 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. aracılığıyla halka ücretsiz olarak sunulur. Topluluğun arşivi Oxford'daki Bilim Tarihi Müzesi'nde tutulmaktadır.

Toplantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dernek genellikle her yıl bir İlkbahar toplantısı ve bir Sonbahar toplantısı düzenler. Son konular arasında John Dee ve Print Culture ; Kimya ve Kitleleri; Kimya Yapmak: Tarihçe, Malzemeler ve Uygulamalar; Avrupa'da Kimya ve Kimya Tarihinde Yeni ve Eski Temalar yer alıyor. Dernek ayrıca, genellikle Sonbaharda düzenlenen yıllık lisansüstü atölye çalışmaları da düzenlemektedir. Çalıştaylar Cambridge, Londra, Amsterdam, Utrecht ve Philadelphia'da yapılmıştır.

Ödüller ve Burslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dernek üç ödül sunar: her üç yılda bir simya ve kimya tarihinin herhangi bir yönü üzerine yeni bir akademisyen tarafından yazılan özgün bir makaleye verilen Partington Ödülü; modern kimya tarihinde veya kimya endüstrisi tarihindeki olağanüstü başarılar için yine her üç yılda bir verilen John ve Martha Morris Ödülü; ve Oxford Üniversitesi'nde Kimya Bölüm II için sunulan mükemmel bir kimya tarihi tezi için her yıl verilebilecek Oxford Bölüm II Ödülü.

Dernek ayrıca, Dernek üyelerinin başvurabileceği yıllık hibeler sunar. Dernek, her ikisi de Ödül Programının parçası olan iki tür rekabetçi hibe sunmaktadır. Araştırma Ödülleri, lisansüstü öğrencilerine, 1 Ocak tarihinden önceki 10 yıl içinde doktora derecesine sahip olanlara ve bağımsız akademisyenlere açıktır. İkinci hibe ise seminerler, çalıştaylar, kolokyumlar, ders dizileri, konferanslar vb. etkinlikleri destekleyen Konu Geliştirme Ödülü'dür. Ayrıca, bireylere ve kuruluşlara rekabete dayalı olmayan hibeler verilebilir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ A full list of members can be found in: W.H. Brock, “Exploring Early Modern Chemistry: The First Twenty-Five Years of the Society for the Study of Alchemy and Early Modern Chemistry 1935-1960,” in Ambix, 58, no. 3 (2011): 191-214, 212-213. Cf: Brock, The Case for the Poisonous Socks, 48-9.
  2. ^ W.H. Brock, “Exploring Early Modern Chemistry,” 193.
  3. ^ Jeffrey L. Sturchio, "Ambix. Journal of the Society for the History of Alchemy and Chemistry." ISIS 81, no. 2, (1990): 300-302 (review)
  4. ^ W.H. Brock, "Exploring Early Modern Chemistry: The First Twenty-Five Years of the Society for the Study of Alchemy & Early Modern Chemistry 1935-1960", in Ambix 58 (2011): 207.
  5. ^ Sturchio, ISIS, 302.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]