Simon Nora

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Simon Nora (d. 21 Şubat 1921, 16. arrondissement (Paris) - ö. 5 Mart 2006, 6. arrondissement (Paris)[1]) Fransız üst düzey devlet görevlisi.

Tarihçi Pierre Nora'nın kardeşidir. Direniş Hareketi'nde yer almıştır. Ulusal İdare Okulu'nu bitirmiştir ve ardından Maliye Müfettişliğinde çalışmaya başlamış çok çabuk ekonomik konuları olmuştur. 1952'de Ulusal Hesap Komisyonu Genel Sekreterliği görevine getirilmiştir, ki o dönemde başkanlığını Pierre Mendès France yapmakta idi.

Jean-Jacques Servan-Schreiber ve Françoise Giroud'ya yakın olup, L'Express dergisinin kuruluşunda yer almış ve ekonomi sayfalarını hazırlamıştır.

Pierre Mendès France'ın 7 aylık başbakanlığında Jean-Jacques Servan-Schreiber ile beraber gölge danışmanı olmuştur. Pierre Mendès France'ın her cumartesi radyodan Fransız halkına hükûmetin yaptıklarını anlattığı konuşmalarının bir bölümünü de hazırlamıştır.

1969-1972 yılları arasında Başbakan Jacques Chaban-Delmas'ın yetkili danışmanı olmuş ve Yeni Toplum adlı meşhur konuşmayı Jacques Delors ile beraber hazırlamıştır.

1971'de Hachette grubunun genel müdürü olmuş ve bir sene sonra haftalık siyasi Le Point dergisinin başlangıcına katılmıştır.

1982-1986 yıllarında Ulusal İdare Okulu'nun müdürlüğü görevini yürütmüştür. Saint Simon Vakfı ile Jean Moulin Kulübü'nün kurucu üyesidir.

2006 yılında kanserden ölmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Fransa Ulusal Kütüphanesi'ndeki biyografisi". 25 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]