Sihirbaz (film, 2006)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sihirbaz
The Illusionist
2006 yılı yapımı Sihirbaz filminin afişi.
YönetmenNeil Burger
YapımcıBrian Koppelman
David Levien
Michael London
Cathy Schulman
Bob Yari
SenaristSteven Millhauser
(kısa hikâye)
Neil Burger
(uyarlama)
OyuncularEdward Norton
Paul Giamatti
Jessica Biel
Rufus Sewell
MüzikPhilip Glass
Görüntü yönetmeniDick Pope
CinsiSinema filmi
TürüDram, Gerilim, Romantik
RenkRenkli
Yapım yılı2006, Çekya, ABD
Çıkış tarih(ler)iTürkiye: 18 Ağustos 2006
ABD: 1 Eylül 2006
Süre110 dakika
Ülke ABD
 Çekya[1][2]
Dilİngilizce
Bütçe$16.5 milyon
Hasılat$87.8 milyon

Sihirbaz (Orijinal adıyla: The Illusionist), yönetmenliğini Neil Burger'in yaptığı, 2006 yılı ABD-Çekya ortak yapımı bir dönem filmidir. Başrollerinde Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel ve Rufus Sewell'in bulunduğu film, Steven Millhauser'in Eisenheim the Illusionist adlı kısa hikâyesinden Neil Burger'in uyarladığı senaryoya dayalıdır ve 20. yüzyıla geçiş dönemindeki Viyana'da, bir sihirbazın (Edward Norton) hikâyesini anlatır. Film ayrıca Mayerling olayının kurgusallaştırılmış bir versiyonunu gösteriyor.

Film 2006 Sundance Film Festivali'nde gösterildi ve 2006 Seattle Uluslararası Film Festivali bu film ile açıldı; 18 Ağustos 2006'da sınırlı sayıda dağıtıldı ve 1 Eylül'de ülke çapında genişledi. Film, ticari ve kritik bir başarıydı.

Filmin görüntü yönetmeni Dick Pope, "en iyi görüntü yönetmenliği" dalında Akademi Ödülü'ne (Oscar'a) aday gösterilmiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1889'da, Avusturya-Macaristan'ın başkenti Viyana'da, Eisenheim adında bir sihirbaz, büyücülükle ilgili bir sihir gösterisi sırasında Viyana Polisi Baş Müfettişi Walter Uhl tarafından tutuklanır. Daha sonra Uhl, Eisenheim’ın hayatını Veliaht Prens Leopold’a anlatmaya başlar.

Eisenheim bir marangozun oğlu olarak dünyaya gelir ve seyahat eden bir sihirbazla tanıştıktan sonra sihirle ilgilenmeye başlar. Ayrıca, Düşes Sophie von Teschen'e aşık olur, ancak köylü olduğu için ikisinin de birbirlerini görmeleri yasaklanır. Gizlice buluşmaya devam ederler ancak bir gün yakalanırlar ve zorla ayrılırlar. Eisenheim evini terk eder ve dünyayı dolaşarak büyücülük öğrenmeye devam eder ve on beş yıl sonra bir gösteri gerçekleştirmek için Viyana'ya geri döner. Bir sahne performansı sırasında, yetişkin Sophie ile karşılaşır ve rivayete göre kadınlara karşı acımasız ve hatta geçmişte bir kadını öldürdüğü söylenen Veliaht Prens Leopold ile evlenmelerinin beklendiğini öğrenir. Eisenheim, Kraliyet Prensliği için özel bir gösteri düzenler ve bu sırada Leopold'u küçük düşürür. Buna cevap olarak Leopold, Viyana'da tekrar performans göstermesini yasaklar. Eisenheim, Sophie'den onunla kaçmasını ister, ancak Sophie çocukluk aşkı Eisenheim'ın yakalanıp idam edilmesinden korktuğu için bunu reddeder. Sophie ayrıca Veliaht Prens Leopold'un yaşlı babası İmparator Franz Joseph'a karşı bir darbe planladığını da ortaya çıkarır.

Mayerling'deki evinde Sophie, Leopold ile olan ilişkisini sonlandırmaya çalışır. Leopold çok öfkelenir ve Sophie'ye tokat atar. Sophie ise bir ahıra doğru gider, Leopold ise onun peşinden gider. Sophie'nin cesedi ertesi sabah Viyana Ormanları'nda bulunur. Bu Eisenheim'ı derin bir depresyona sokar. Sonunda sahne performansında bu kez sadece ölü ruhların toplanmasına odaklanan yeni bir dizi sihir şovu başlatır. Leopold bu gösterilerden birine gizlice katılır; bu sırada Eisenheim, gösteri salonunda bulunan birinin Sophie katili olduğunu söyler ve Sophie'nin ruhunu çağırır. Çok sinirlenen Leopold, polis müfettişi Uhl'a Eisenheim'ı sahtekarlıktan tutuklamasını emreder, ancak Eisenheim gösterisinde yalnızca bir yanılsama olduğunu göstererek tutuklanmaktan kaçmayı başarır.

Müfettiş Uhl, Eisenheim'a Sophie'nin ruhunu bir sonraki performansında tekrar çağırırsa tutuklanacağını ve büyük olasılıkla hapsedileceğini söyler. Uhl bir sonraki performansa onlarca polis ile katılır ve uyarılarına rağmen Eisenheim, Sophie'nin ruhunu tekrar çağırır. Uhl sahneye polislerle birlikte dalar, ancak seyircinin şok ve dehşeti karşısında Eisenheim'ın, Uhl'un elinden geçerken bir yanılsama olduğu ortaya çıkar. Eisenheim daha sonra herkesin gözü önünde sahnede kaybolur.

Uhl, Leopold'a, Leopold'un kılıcından düşen ve Sophie'nin kendine özgü madalyonundan bir mücevher taşının Sophie'nin cinayetinde etkileyebileceğine dair kanıt bulduğunu açıklar. Uhl, Avusturya-Macaristan İmparatoru olan babasına darbe yaparak Leopold'un tahtı ele geçirmesi için komplo planladığını yetkililere bildirir. Leopold, Uhl'u öldürmekle tehdit ederken, Avusturya-Macaristan Ordusu'nun imparatorluk muhafızlarının askerleri bulunduğu binaya gelip kapıyı açması için zorlarlar. Leopold kendini kafasından vurarak intihar eder. Daha sonra Uhl sarayı terk ederken, Sophie'nin madalyonunu cebine koyar. O artık polis şefi değildir. Yolda bir çocuk ona yaklaşır, tam o anda uzun paltolu sakallı bir adam kendisine çarpıp geçer. Çocuk, kendisine Uhl'un çözemediği Portakal ağacı hilesi hakkında Eisenheim'ın defterinin olduğu bir paket verir. Çocuğa kendisine not defterini kimin verdiğini sorar ve çocuk "Bay Eisenheim" diye cevap verir. Cebini kontrol eder ve onu çarpan kişinin madalyonu çaldığını fark eder. Adamı görür ve peşinden koşar, ancak adam bir trene biner ve kaçar. Bu kişi Einsenheim'dır. Uhl, illüzyonist Einsenheim'den kendisine verilen bir mesaj olduğunu anlar ve son olayları yeniden düşünmeye başlar. Eisenheim'ın, Sophie'yi ölmüş gibi gösterdiğini ve böylece Leopold'dan kurtulabileceği sonucuna varır. Uhl, planların parlaklığına şaşkınlık ve mutlulukla güler. Daha sonra ve çok uzakta, Sophie ve Eisenheim'ın güzel bir dağın eteklerinde bir çiftlikte yeni bir hayata başladıkları gösterilir. Eisenheim, Sophie'nin madalyonunu avucunun içine yerleştirir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Steven Millhauser'in Eisenheim the Illusionist adlı kısa hikâyesinden Neil Burger'in uyarladığı senaryoya dayalıdır.

Yapımı sırasında sihir danışmanlığı ve teknik danışmanlık James Freedman, Ricky Jay, Michael Weber ve Scott Penrose tarafından sağlandı. Yönetmen Neil Burger ve James Freedman büyük bir işbirliği yaptılar; küçük el hilelerinden ustalıktan büyük anlatı setlerine kadar her şeyi beyin fırtınası yaparak, tasarlayarak ve inceleyerek yaptılar. Edward Norton ile sahne performansları için hazırladı. Filmin başında Einsenheim'ın gençliğini oynayan Aaron Johnson, bu sahnelerde görülen top oyununu nasıl yapacağını da öğrendi.[3]

Filmin konusu Avusturya'da geçmiş olmasına rağmen, daha çok Çekya'da çekildi. Filmde Viyana olarak gösterilen yerler Prag ve Tábor'da çekilirken, Eisenheim'ın çocukluğunun geçtiği köyünde çekilen sahneler Český Krumlov'da çekildi. Kraliyet Prensi'nin kalesi, eskiden Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand'ın evi olan Konopiště'nin (Benešov'un yakınında) tarihi kalesidir. Leopold'un Viyana sarayının (Hofburg) ön kapıları aslında Prag Kalesi'nin ön kapılarıydı. Diğer tüm çekimler Prag'ın Barrandov Stüdyolarında yapıldı.

Film müziği[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin müziği Philip Glass tarafından bestelendi ve 15 Ağustos 2006'da yayımlandı.

Çalma listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "The Illusionist" – 2:24
  • "Do You Know Me" – 2:48
  • "Chance Encounter" – 3:23
  • "The Locket" – 2:54
  • "The Orange Tree" – 1:47
  • "The Mirror" – 1:27
  • "Wish I Would See You Again" – 1:26
  • "The Sword" – 0:36
  • "Meeting in the Carriage" – 1:09
  • "Sophie" – 2:50
  • "The Secret Plot" – 2:53
  • "Sophie's Ride to the Castle" – 2:05
  • "The Accident" – 1:30
  • "The New Theater" – 1:39
  • "Frankel Appears" – 3:26
  • "A Shout from the Crowd" – 2:02
  • "Eisenheim Disappears" – 2:07
  • "The Search" – 3:00
  • "The Missing Gem" – 3:03
  • "The Chase" – 4:11
  • "Life in the Mountains" – 4:31

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Iluzionista — Česká televize". Česká televize. 12 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2016. 
  2. ^ Spáčilová, Mirka (4 Kasım 2006). "Edward Norton potkal Cimrmana". iDNES.cz. 10 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2016. 
  3. ^ Screenwriter/director Neil Burger (Aralık 2010). Audio commentary for The Illusionist (DVD). 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]