Shōen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nara döneminden kalma bir shōen

Shōen (Japonca荘園), Japonya'da bir tarla veya malikaneydi. Terim, Tang Hanedanı'nın zhuangyuan (莊園, zhuāngyuán) tanımından gelmekteydi.

Shōen, yaklaşık 8. yüzyıldan 15. yüzyılın sonlarına kadar, imparatorun siyasi ve ekonomik gücünün yükselişinin altını oyan ve güçlü yerel boyların büyümesine katkıda bulunan özel, vergiden muaf, genellikle özerk mülkleri veya malikanelerdi. Mülkler, resmi olarak onaylanmış Şinto tapınaklarına veya Budist tapınaklarına tahsis edilen veya imparator tarafından imparatorluk ailesine, arkadaşlarına veya yetkililerine hediye olarak verilen arazi yollarından geliştirildi. Bu mülkler büyüdükçe, sivil idari sistemden bağımsız hale geldiler ve yerel bir askeri sınıfın yükselişine katkıda bulundular. 1192'de Kamakura şogunluğunun kurulmasıyla, merkezi olarak atanan vekilharçlar bu yerel toprak ağalarının gücünü zayıflattı. Shōen sistemi, 15. yüzyılın ortalarında, bölgeyi tımarlara bölen ve sabit bir vergi toplayan daimyōya sadakati nedeniyle köylerin kendi kendini yöneten birimler haline gelmesiyle ortadan kalktı.

Ritsuryō sisteminin çürümesinden sonra, feodal bir malikane sistemi gelişti. Toprak sahipleri veya isim sahipleri, vergilerden muaf tutulmak ve toprağın belirli dönemlerden sonra yeniden dağıtıldığı Çin tarzı "eşit alanlar" sistemini yıkmak için, üretilen gelirin (shiki) paylarını genellikle sarayda daha güçlü liderlere övdü. zaman. Kamakura döneminde bir isim sahibi, malikane görevlileri (jitō), shugo (yerel askerî vali) ve Kamakura'daki şogun hiyerarşisi gelişti. Bu shōen, hükûmetin müdahalesinden tamamen bağımsızdı, bu nedenle hükûmetin shōen sınırları içinde olup bitenler hakkında hiçbir söz hakkı veya kontrolü bulunmamaktaydı.

Heian döneminin sonunda, neredeyse tüm Japonya toprakları shōen haline geldi ve Sengoku dönemine kadar Ōnin Savaşı'ndan geçmeye devam etti.

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Edward Kaplan, West Washington University. Medieval Japan's Feudal Process, accessed on December 4, 2008.
  • (Japonca) Amino Yoshihiko et al., Shōen no seiritsu to ryōyū 荘園の成立と領有 [The Rise of Japanese Manors and their Territorial Rights], (Kōza Nihon shōen shi 講座日本荘園史, 2), Tokyo: Yoshikawa Kōbunkan, 1991; 4-642-02692-4.
  • Hall, John Whitney. "Terms and Concepts in Japanese Medieval History: An Inquiry into the Problems of Translation". Journal of Japanese Studies 9/1 (Winter, 1983), p. 29, s.v. shōen.