Sholarhes

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Skholarkhes (Antik Yunanca: σχολάρχης), Antik Yunanistan'daki okullardan birinin başında bulunan kişiydi. Terim, özellikle Akademia gibi felsefe okulları için kullanılmıştır. İlk skholarkhes da hem kurucu hem de mülk sahibi olması bakımından Platon'dur. Bu görevi kırk yıl kadar yürüttükten sonra yeğeni Speusippos'a devretti. Daha sonra skholarkhesleri Akademia'nın üyeleri seçti.

Sözcük, Antik Yunanca σχολή (skhole; okul)[1] ve ἀρχή (arkhe; yönetici)[2] sözcüklerinin birleşiminden türetilmiştir. Romalılar belki de arkhon ifadesinin karşılığını bulamadıkları için sözcüğü Latinceleştirmemiştir. Onun yerine başöğretmen anlamında kullandıkları scholasticus (bilgili)[3] sözcüğünü yeğlemişlerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Liddell, Henry George; Scott, Robert. "scholē". A Greek-English Lexicon. Perseus Digital Library. 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 
  2. ^ Liddell, Henry George; Scott, Robert. "archē". A Greek-English Lexicon. Perseus Digital Library. 6 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Lewis, Charles T.; Short, Charles. "scholasticus". A Latin Dictionary. Perseus Digital Library. 24 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020.