Sezon finali

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sezon finali, bir televizyon programının bulunduğu sezon içerisindeki final programıdır. Sezon finallerinde genelde çekişmeli hikâyeler bulunur.[kaynak belirtilmeli] Ertesi sezona daha çok seyirci çekmek amacıyla yapılır.

Sezon finalinde genelde dizi sezonundaki düğümler çözülür, her şey açıklığa kavuşur fakat her şey tam anlamıyla gösterilmez.[kaynak belirtilmeli] Ertesi sezonda ise önceki sezondan daha farklı bir tema işlenir.[kaynak belirtilmeli]

Sezon ortası finali[değiştir | kaynağı değiştir]

Genellikle bölümlerin akışını yarıya bölen bir dizide, ilk prömiyeri genel olarak sezonun yalnızca yarısıdır. Sezon ortası finali, sezonun gerçek yarısıdır ve bu bölümde devam eden bazı anlaşmazlıkları çözecektir, ancak sezonun bir sonraki yarısı ilan edilene kadar olay örgüsünün çoğunu çözülmeden bırakır.

Dizi finali[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi finali, genellikle çatışmayı ve olay örgüsünü tamamlayacak olan dizinin son bölümüdür, ancak dizi iptal edilirse final bir filmde veya yan üründe çözülecek bir uçurum bırakır. Bazen yönetmenler finalden sonra daha fazla içerik üretemezlerse dizi uygun bir son olmadan bırakılabilir.