Sermaye piyasası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dünyanın en büyük ikincil sermaye piyasalarından biri olan New York Borsası'nın işlem katı. New York Menkul Kıymetler Borsası'ndaki işlemlerin çoğu elektronik ortamda gerçekleştirilir, ancak hibrit yapısı bazı işlemlerin işlem katında yüz yüze yapılmasına olanak tanır.

Sermaye piyasası, uzun vadeli borçların (bir yıldan fazla) veya hisse senedi destekli menkul kıymetlerin alınıp satıldığı finansal bir piyasadır. Sermaye piyasaları, tasarruf sahiplerinin servetini, uzun vadeli yatırımlar yapan şirketler veya hükümetler gibi uzun vadeli üretken kullanıma sokabilecek kişilere kanalize eder.[1] Hindistan Menkul Kıymetler ve Borsa Kurulu (SEBI), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) gibi finansal düzenleyiciler, diğer görevlerinin yanı sıra yatırımcıları dolandırıcılığa karşı korumak için sermaye piyasalarını denetler.

Sermaye piyasalarındaki işlemler genellikle finans sektöründeki kuruluşlar veya hükümetlerin ve şirketlerin hazine departmanları tarafından yönetilir, ancak bazılarına doğrudan halk tarafından erişilebilir. Örnek olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nde internet bağlantısı olan herhangi bir Amerikan vatandaşı TreasuryDirect'te bir hesap oluşturabilir ve bunu birincil piyasada tahvil satın almak için kullanabilir, ancak bireylere yapılan satışlar satılan toplam tahvil hacminin yalnızca küçük bir bölümünü oluşturur. Çeşitli özel şirketler, bireylerin ikincil piyasalarda hisse ve hatta bazen tahvil satın almalarına olanak tanıyan tarayıcı tabanlı platformlar sağlamaktadır. Çoğu genel sermaye piyasalarının yalnızca küçük bir kısmına hizmet eden bu tür binlerce sistem vardır. Sistemlere ev sahipliği yapan kuruluşlar arasında borsalar, yatırım bankaları ve devlet daireleri bulunmaktadır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ O'Sullivan, Arthur; Sheffrin, Steven M.; Prentice-Hall, inc; Wall Street Journal (Firm) (2003). Economics : principles in action. Library Genesis. Needham, Mass. : Prentice Hall. ISBN 978-0-13-063085-8. 
  2. ^ McLindon, Michael (24 Eylül 1996). Privatization and Capital Market Development: Strategies to Promote Economic Growth (İngilizce). Greenwood Publishing Group. ISBN 978-0-275-95066-8. 10 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2023.