İçeriğe atla

Sergio Tarquinio

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sergio Tarquinio
DoğumSergio Tarquinio
13 Ekim 1925
Cremona, İtalya
Milliyet İtalya
Vatandaşlık İtalya
TürÇizgi roman
Edebî akımÇizgi roman
Önemli ödülleritam liste

Sergio Tarquinio (13 Ekim 1925, Cremona) İtalyan ressam, gravürcü ve çizgi romancı. II. Dünya Savaşı sonrası dönemin başta western türüne yönelik çizgi roman maceralarının ve ağaç baskı gravürlerinin önde gelen temsilcilerinden biridir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sergio Tarquinio, Giovanna Orlando (1885-1958) ve mesleği tüccarlık olan Tito'nun (1872-1936) yedi çocuğunun en küçüğüydü.

Ailesi 1910 yılında Udine'den Cremona'ya taşındı ve ertesi yıl en büyük büyük oğul Enzo burada doğdu. Babası, Ekim 1929'da New York Borsası'nın çöküşüyle tetiklenen krizin ardından 1930'ların başında iflas eden bir tuhafiye dükkanı açtı. Sergio 1936 yılında ağır bir hastalığa yakalandı ve bir buçuk ay boyunca hastanede yattı, hayatı tehlikedeydi. Bu arada, 20 Mayıs'ta babası öldü. Olumsuz prognoza ve o dönemde etkili ilaçların bulunmamasına rağmen Sergio hayatta kalmayı ve iyileşmeyi başardı.

İlköğrenimini tamamlayan Sergio, Parma Lisesi'nde sanat alanında eğitimine devam etmek istemesine rağmen meslek okuluna ve Ala Ponzone Cimino Teknik Enstitüsü'ne kaydoldu. Ancak derin yoksulluk içinde bulunan ailesinin istikrarsız ekonomik koşulları buna izin vermedi.

Çocukluğu ve gençliği boyunca resim ve suluboya yapmayı sevdi ve 1939-40 gibi erken bir tarihte Paperino Giornale ve Topolino Gigante gibi yayınlarda bazı çalışmaları yayınlandı. 1942 Mayısı'nda Ludi Juveniles iller arası resim yarışmalarını kazanarak Floransa'daki finallere katılmaya hak kazandı. Yine 1942'de kendi kendine resim yapmaya ve ilk gravürlerini oymaya başladı.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Albo d'Oro dei Premi ANAFI" (PDF). Amici del Fumetto (İtalyanca). Associazione Nazionale Amici del Fumetto e dell’Illustrazione. 15 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Ocak 2024.