Selçuk Anadolu Lisesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Selçuk Anadolu Lisesi, Sivas ilinde Temeltepe mevkiinde bulunan bir lise. Kısaltması SAL olarak kullanılmaktadır. 4 adet İngilizce ve 1 adet Almanca şubesi bulunmaktadır. Türkiye´de birincil dil olarak Almanca eğitim veren 7 okuldan birisidir.

Adres[değiştir | kaynağı değiştir]

Selçuk Anadolu Lisesi - Sivas

Mevlana Mahallesi, Rahmi Günay Caddesi, No:42, Sivas (Temeltepe mevkisi, halk arasında "Kabakyazısı" olarak bilinen bölge.)

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Sivas, şehir merkezindeki Hükûmet Meydanı'ndan itibaren Kuzeydoğu yönünde Öğretmenler Parkı yanından geçen yokuşun sonunda yürüyerek 10-15 dakika mesafededir. Yaklaşık 1,5 kilometrelik bir mesafedir. Sivas 5. Piyade Er Eğitim Tugayı ile yan yanadır.

Yerleşke[değiştir | kaynağı değiştir]

Selçuk Anadolu Lisesi - Ön Bahçe

Derslikler biri tarihi taş bina ve diğeri 1980'li yılların sonunda yapılan yeni bina olmak üzere iki yapı içerisinde yer almaktadır. Ayrıca kantin binası ise ayrı olup daha sonradan laboratuvar binasının yerine taşınmıştır. Okulda yatılı kalan öğrenciler için yaklaşık 100 kişilik yatakhane binası ve içinde yemekhane ile revir yer de almaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Selçuk Anadolu Lisesi 1984 yılında açılmıştır. Açılış töreni 27 Ekim 1984 tarihinde yapılmıştır. Bu tarihten itibaren ilkokul sonrası girilen merkezi sınavla öğrenci alan okulda 1 yıl hazırlık sınıfı 3 yıl ortaokul ve 3 yıl lise olmak üzere toplam 7 yıl eğitim uygulaması yapılmıştır. 2005 yılından itibaren yeni sisteme geçilmiştir. Bu tarihe kadar uzun yıllar boyunca üç Almanca ve üç İngilizce sınıf olacak şekilde öğrenci alınmıştır.

Taş bina[değiştir | kaynağı değiştir]

Selçuk Anadolu Lisesi (arka)

Yontma taştan iki katlı tarihi taş binanın yapımına 1914 yılında başlanmış ve 1916 yılında tamamlanmıştır. “U” şeklindedir ve genel olarak simetriktir. Her iki katın tavanları ve bu nedenle pencereler de oldukça yüksektir. Duvarları kalındır. İlk başta “Dârulmuallimîn” adıyla eğitim etkinliğini sürdürmüştür. 1920 sonrası "Erkek Muallim Mektebi" (erkek öğretmen okulu) olarak hizmet vermiştir. 1973-1974 yıllarında kısa bir süre için "Öğretmen Lisesi" haline getirilmiştir. 1974 – 1979 tarihleri arasında ise "Eğitim Enstitüsü" olarak kullanılmıştır. 1984 yılında ise Selçuk Anadolu Lisesi olarak öğretime açılmıştır.

Binanın inşa edilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapının temelinin atılmasından 10 gün sonra Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı nedeniyle seferberlik ilan etmiştir. Darulmuallimîn temel atma törenine dair bilgiler (1880-1927 yılları arasında yayınlanmış olan) “Sivas Gazetesi”nin 23 Temmuz 1914 tarihli (Rumi 10 Temmuz 1330) 1353. sayısında bulunmaktadır. Bu tarih aynı zamanda II. Meşrutiyet’in ilanının altıncı yıldönümüdür ve o dönemde milli bayram (ıyd-i milli) olarak kutlanmaktadır.[1]

Balkonlar ve Çatı (1929 - Postakartı Kesit)

Günümüzde yapının ikinci katında tam orta kısımda yer alan Atatürk resminin yerinde binanın ilk dönemlerinde bir "hitabet balkonu" ve onun üzerinde çatı çıkıntısına yakın kısımda "bayrak balkonu" bulunmaktaydı. Bu balkonlar ve ayrıca çatı üzerindeki çıkıntılar da günümüzde yoktur.

Okul binasının üzerinde bulunduğu tepenin altına 2018 yılında karayolu tüneli açılmıştır. Tünelin bulunduğu alanda geçmişte bir baraj göleti bulunduğu da bilinmektedir.

İlk öğretmen kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Selçuk Anadolu Lisesi - İlk kadro listesi (tarama)

1984 yılında açılan Selçuk Anadolu Lisesi'nin ilk kadrosu kayıtlarda şu şekilde yer almaktadır:

  • Müdür (Vekaleten): Aziz Akyüz
  • Müdür Yardımcısı: Fikriye Töreyin
  1. Türkçe: Ahmet Erturan
  2. Almanca: İsmet Çobanoğlu, Fahri Esen
  3. İngilizce: Fatih Yazan, Figen Yazan, Hale Ulusan
  4. Matematik: Bahtiyar Uzunoğlu
  5. Beden Eğitimi: Ayhan Bayhan
Selçuk Anadolu Lisesi - Taş Mektep
Selçuk Anadolu Lisesi - Taş Mektep

Daha sonraki yıllarda Fazlı Aktaş okul müdürlüğü görevine başlamış ve okul tarihiyle özdeşleşen simgesel bir isim olarak anılmıştır. Okulda uzun yıllar boyunca yurtdışından görevli olarak gelen pek çok Alman öğretmen (Ute Dube, Beate Kipp, Hartmut Schmidthalz, Bernd Rombach başta olmak üzere) görev yapmıştır. Zaman içerisinde Necati Çağlayan, Turan Torun, Cemal Vatankulu, Adem Güçer, Seyit Karataş, Niyazi Doğan, Resul Altun, Rahmi Çandar, Selma Acar, Bülent Arı, Sebahattin Avcı gibi önemli isimler öğretmen kadrosuna katılarak uzun yıllar hizmet vermişlerdir.

Pilav günleri[değiştir | kaynağı değiştir]

2015, 2016 ve 2017 yıllarında yapılan "Pilav Günü" etkinliklerinde yalnızca Selçuk Anadolu Lisesi mezunları değil, taş binada okumuş tüm herkes (örneğin eski Öğretmen Okulu mezunları da) davet edilmiştir.

İspirtolu teksir makinası (Taş Mektep Müze Odası içerisinde)

Taş Mektep Müzesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski taş bina içerisinde "Taş Mektep Müzesi" adıyla bir oda oluşturulmuştur. İçerisinde geçmişten günümüze yapı içerisinde kullanılmış olan eşyalar toplanarak korunmuştur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

[değiştir | kaynağı değiştir]

Logodaki temel belirleyici unsur, Selçuklu Devleti bayrağında da yer alan Çift başlı kartal'dır. Taş Mektep 100. Yıldönümü için düzenlenen logo yarışmasında da dereceye giren tüm tasarımlarda tek ortak motif yine bu olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Selçuk Anadolu Lisesi, 1996 Mezuniyet Yıllığı Kitabı
  • Selçuk Anadolu Lisesi, 2002 Mezuniyet Yıllığı Kitabı
  • Selçuk Anadolu Lisesi, 2017 Mezuniyet Yıllığı Kitabı

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sivas Muallim Mektebi Tarihçesi, Talip Mert (Makale Eklenme Tarihi: Perşembe, 06 Kasım 2014 08:51 8 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)

Fotoğraflar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihi Fotoğraflar[değiştir | kaynağı değiştir]

Güncel Fotoğraflar[değiştir | kaynağı değiştir]