Seküler rezonans
Seküler rezonans, senkronize devinim frekanslarına sahip iki cisim arasındaki bir tür yörüngesel rezonanstır. Gök mekaniğinde seküler, bir sistemin uzun vadeli hareketini ifade etmekte olup, yörüngesel rezonans ise küçük tam sayıların basit bir sayısal oranlaması olan periyotlar veya frekanslardır. Tipik olarak, seküler rezonanslardaki senkronize devinimler, iki sistem kütlesinin enberi açılarının değişim oranları veya çıkış düğümlerin boylamlarının değişim oranları arasındadır.[1] Seküler rezonanslar, asteroitlerin ve asteroit kuşağı içindeki ailelerinin uzun vadeli yörüngesel evrimini incelemek için kullanılabilir.
Tanım
[değiştir | kaynağı değiştir]Seküler rezonanslar iki yörüngenin hareketi senkronize olduğunda meydana gelir (günberinin g frekansıyla veya yükselen düğümün s frekansıyla veya her ikisinin birden hareketi). Çok daha büyük bir cisimle (bir gezegen gibi) seküler rezonans halindeki küçük bir cisim (küçük bir Güneş Sistemi cismi gibi), büyük cisimle aynı oranda devinim gösterecektir. Nispeten kısa zaman aralıklarında (bir milyon yıl kadar), seküler rezonans küçük cismin eksantrikliğini ve eğimini değiştirecektir.[2]
Şunlar arasında ayrım yapılabilir:
- asteroitler ve Satürn arasındaki ν6 = g - g6 seküler rezonansı gibi, bir küçük cisim ile bir diğer büyük tedirgin edici cisim (örneğin bir gezegen) arasındaki doğrusal seküler rezonanslar; ve
- z1 = (g - g6) + (s - s6) veya ν6 + ν5 = 2g - g6 - g5 rezonansları gibi genellikle doğrusal rezonansların kombinasyonu, daha yüksek dereceli rezonanslar olan ve doğrusal olmayan seküler rezonanslar.
ν 6 rezonans
[değiştir | kaynağı değiştir]Doğrusal rezonansın önemli bir örneği asteroitler ve Satürn arasındaki ν6 seküler rezonansıdır. Satürn'e yaklaşan asteroitlerin dışmerkezlikleri, Mars'la yakın bir karşılaşma sonucu genellikle asteroit kuşağından fırlatıldıklarında Mars'ın yörüngesiyle kesişen cisimler haline gelene kadar yavaşça artar. Rezonans, 2 AU civarında ve yaklaşık 20°'lik eğimlerde asteroit kuşağının iç ve "yan" sınırlarını oluşturur.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Murray, Carl D. (13 Şubat 2000). Solar system dynamics. Dermott, S. F. Cambridge. ISBN 0521572959. OCLC 40857034.
- ^ V. Carruba; ve diğerleri. (2005). "On the V-type asteroids outside the Vesta family". Astronomy & Astrophysics. 441 (2). s. 819. arXiv:astro-ph/0506656 $2. Bibcode:2005A&A...441..819C. doi:10.1051/0004-6361:20053355.