Scunthorpe sorunu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kullanıcı adında zararlı bir ifade geçmemesine rağmen dizede "cunt" sözcüğü geçtiği için Vikipedi'de engellenen bir kullanıcı adı.

Scunthorpe sorunu, metin içinde müstehcen bir anlama sahip gözüken bir karakter dizesi içerdiği için web sitelerinin, e-postaların, forum gönderilerinin veya arama sonuçlarının spam filtresi tarafından kasıtsız bir şekilde engellenmesidir. Çoğunlukla kullanıcı adları, kısaltmalar ve teknik terimler bu sorundan etkilenmektedir.

Yapay zekâ, bir metindeki dizeyi kolayca tanımlayabilir ancak bu tür sözcükleri yorumlamak daha zordur. Sonuç olarak, geniş spam filtrelemesi, masum ifadeleri etkileyen yanlış pozitiflere neden olabilir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Sorun, 1996 yılında AOL'un küfür filtresinin kasaba adında "cunt" geçtiği için Scunthorpe kasabası sakinlerinin sitede hesap oluşturmasını engellemesinden sonra "Scunthorpe sorunu" olarak adlandırılmıştır.[1] 2000'lerin başında, arama motoru Google'ın SafeSearch filtresi aynı hatayı yaparak insanların yerel işletmelerinde veya adlarında "Scunthorpe" geçen URL'leri aramasını engelledi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Clive Feather (25 Nisan 1996). Peter G. Neumann (Ed.). "AOL censors British town's name!". The Risks Digest. 18 (7). 11 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2022.