Sayısal taksonomi
Sayısal taksonomi, biyolojik sistematiğinde, karakter durumlarına göre taksonomik birimlerin sayısal yöntemleri ile gruplandırmayı ele alan bir sınıflandırma sistemidir.[1] Özelliklerinin öznel değerlendirmesini kullanmak yerine küme analizi gibi sayısal algoritmalar kullanarak bir sınıflandırma oluşturmayı amaçlamaktadır. Konsept ilk olarak 1963 yılında Robert R. Sokal ve Peter H. A. Sneath tarafından geliştirilmiştir[2] ve daha sonra aynı yazarlar tarafından hazırlanmıştır.[3] Alanı, sınıflandırmaların taksonun tahmini evrimsel tarihinin dallanma modellerine dayandığı genel benzerlik ve kladistik örüntülere dayalı olarak sınıflandırmaların oluşturulduğu fenetiklere böldüler. Son yıllarda, birçok yazar sayısal taksonomi ve fenetiği eş anlamlı olarak ele almaktadır. Bu yazarlar tarafından yapılan ayrımlara rağmen.
Nesnel bir yöntem olarak tasarlansa da, pratikte özelliklerin seçimi ve örtük veya açık ağırlıklandırması, araştırmacının mevcut verileri ve araştırma çıkarlarından etkilenir. Amaçlanan, öznel verilerin sentezinden ziyade sayısal yöntemler kullanarak dendrogramlar ve kladogramlar oluşturmak için kullanılacak açık adımların girilmesiydi.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Numerical Taxonomy (biology)". www.accessscience.com. McGraw Hill Ltd. 17 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2010.
- ^ Sokal & Sneath: Principles of Numerical Taxonomy, San Francisco: W.H. Freeman, 1963
- ^ Sneath and Sokal: Numerical Taxonomy, San Francisco: W.H. Freeman, 1973