Samat, Mudurnu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
07.11, 10 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17300594 numaralı sürüm (→‎top: iç bağ. düz., değiştirildi: MudurnuMudurnu)
Samat
Harita
Bolu
Bolu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlBolu
İlçeMudurnu
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam685
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0374
Posta kodu14800

Samat, Bolu ilinin Mudurnu ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün dünyanın merkezi olduğu hakkında söylentiler vardır. Tarihi İpek yolunun Samat Köyünden geçtiği kalıntılardan bellidir. Samat Köyü gerek kültürü, gerekse tarihi bakımından dünyada kendinden çok söz ettirmiş otantik bir köydür.köyümüzde karacaahmet sultanın torunlarının mezarları ve türbesi vardır Şuanki konumu itibari ile köyün %80 i turizmle uğraşan çağdaş bir köydür.

Kültür

Samat köyünün gelenekleri arasında karadeniz bölgesindeki festivaller tarzı yılda iki sefer yapılan köy bayramları vardır birincisi hacet [dikmen bayramı]bubayramda mevlid-i şerif okunur etli bulgur pilavı,gözleme ve ayran ikramı yapılır sonra geleneksel ödüllü karakucak güreşleri yapılır.ikinci bayramımız ise türbe bayramı diye geçer bu bayramda ise mevlid-i şerif okutulur ve misafirlere yemek ikramı yapılır. Aynı zamanda köyden askere giden gençlere asker mevlidi okutulmaktadır.Düğünler de bir ayrıdır perşembe gününden başlayıp pazartesi gününe kadar süren düğünlerde çeyiz serme kına gecesi mevlidi şerif gelin alma düğün ve en son olarak duvak gibi çeşitli gelenekler vardır.Köyümüz karadeniz bölgesinin % 30 una türkiye genelinin % 5 ine turizm alanında nitelikli ve özverili, kaliteli iş gücü yani personel temin etmektedir.

Coğrafya

Bolu iline 64 km, Mudurnu ilçesine 14 km uzaklıktadır.Köyümüz metropollere yakınlığıyla da cazibe içeren bir yerleşim yeridir.istanbul ve ankaranın ortasında bulunup her iki şehrede hemen hemen eşit mesafede bulunmaktadır.engebeli ve ormanlık bir alana sahip olmakala beraber düz ovalarda mevcutturki teknolojik tarım aletleri ile modern tarım engelsiz yapılmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Zaman zaman muson yağmurları görülmektedir.yazları sıcak ve yağışlı,kışları ise çok çetin geçer.yazın havanın bunaltıcı olmaması Abant tabiat parkına yakın olması sebebiyle orta doğudan gelen misafirlere ev sahipliği yapmaktadır.misafir gelen bazı ülkelere örnek olarak KUWAIT,DUBAI.BAHREYN vb.

Nüfus

Köyümüz genellikle genç nüfusa sahiptir.genç nüfusun orta yaş nüfusa oranı % 80dir. Ne yazık ki köyümüz dışarıya göç vermektedir. Gerek okul için gerek iş için özellikle gençler köyden dışarı göç etmektedirler. Şu sıralar köyde yaşlı nüfus bir hayli fazladır. Nüfus artış oranı Türkiye ortalamasıyla aynı derecededir.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2008 1017
2007 996
2000 730
1997 656

Ekonomi

Köyün ekonomisi turizm, tarım ve hayvancılıga dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyümüzde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır.Ama saglık mensubu atanmamaıştır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.intenet kablolu sistemde vardır. Ayrıca çatılara kurulan su ısıtma sistemi sayesinde doğaya büyük katkı sağlanmıştır.== Dış bağlantılar == Şablon:Portal