İçeriğe atla

Saluen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.39, 29 Temmuz 2013 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 13599548 numaralı sürüm (şablon değişimi)
Saluen
Saluen Nehri ve su toplama alanı
Saluen Nehri ve su toplama alanı
Konum
Ülke(ler) Çin Çin
Myanmar Myanmar
Tayland Tayland
Genel bilgiler
Kaynak Tibet, Çin
Ağız Andaman Denizi
Uzunluk 2.815 km

Saluen Nehri, (Çince: 怒江, Nu Jiang), Myanmar'daki en uzun akarsuyu.

Tibet'in doğusundaki Tanggula Dağlarından doğar. Genelde güney yönünde akarak Çin'in Yunnan yönetim bölgesiyle Myanmar'ın doğu kesiminden geçer ve yaklaşık 2.400 km'lik çığırının sonunda Martaban Körfezi kıyısındaki Moulmein'de Andaman Denizine dökülür. Gyaing ve Ataran nehirleriyle birlikte küçük bir alüvyonlu delta oluşturur. Aşağı çığırı Myanmar-Tayland sınırının yaklaşık 130 km'sini çizer.

Yukarı çığırında yüksek tepeleri (900-1.800 m) dar ve derin boğazlarla yardıktan sonra Shan Platosunu aşar. Birmanya Karayolu, üzerindeki Huiting Köprüsü'nden geçer. Bazı bölümleri hafif teknelerle ulaşıma elverişliyse de tehlikeli ivintileri, önemli bir suyolu olarak kulanılmasını engeller. Myanmar'ın güneydoğu kesimindeki ormanlardan elde edilen tikağacı kerestelerinin taşınmasında nehirden yararlanılır. Nehirin sağ kolunu oluşturan Pilu Nehrinde (nam) bir hidroelektrik santrali kurulmuştur. Saluen Çavlarının da enerji ve sulama potansiyeli vardır. Nehirin aşağı çığırının 160 km'ye yakın bir bölümü ulaşıma elverişlidir.

Kaynaklar