Sakız Deniz Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sakız Deniz Muharebesi, 1684-1699 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre.

Mezamorta Hüseyin Paşa komutasındaki Osmanlı donanması Contarini komutasındaki Venedik donanması'nı 15 Eylül 1695 tarihinde Sakız Adası açıklarında meydana gelen muharebede geri çekilmeye mecbur bıraktı.

Muharebe öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mezamorta Hüseyin Paşa komutasındaki Osmanlı donanması ise 12 Eylül 1695’te İpsara adasından hareketle Batı Anadolu sahilindeki Akyarlar mahalline gelip burada beklemeye başladı.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

Takviyeli Venedik donanması 14 Eylül 1695'te Sisam'dan ayrılarak kuzeye yöneldi. İpsara'ya gitmek isteyen donanma kıble-lodos yönünden esen rüzgâr nedeniyle Sakız-Çeşme arasındaki boğaza sürüklendi. Burada konuşlanmış olan Mezamorta Hüseyin Paşa komutasındaki Osmanlı donanması ise taarruz olanağını yakaladı.

25 kalyondan oluşan Venedik donanması 33 kalyondan oluşan Osmanlı donanmasıyla (13'ü Garp Ocaklarından gelmişti) Sakız limanı karşısında muharebeyi kabul etmek zorunda kaldı.[1]

Osmanlı donanması balyemez, kolonborna ve şahi top ve dirhemli tüfeklerle saldırıyı başlattı.[2] Osmanlı donanmasının ateş gücü karşısında sarsılan Venedik donanmasında pek çok gemi isabet aldıysa da taraflar gemi kaybetmediler. Buna mukabil, hatrı sayılır sayıda gemisi hasar alan Venedik donanması karanlığın basmasından yararlanarak kuzeye doğru Koyun Adası yönüne çekildi.[3] Venedik donanması bu muharebede yaklaşık 130 kişilik asker kaybına da uğramıştı.[1]

Muharebe sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Naval wars in the Levant, 1559-1853", R.C. Anderson, Princeton University Press (1952), s.221
  2. ^ "Mezemorta Hüseyin Paşa", Zehra Orakçı, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, İstanbul (2021), s.80
  3. ^ "Türkiye Tarihi", Yılmaz Öztuna, Hayat Kitapları, İstanbul (1966), c.9, s.148