Saint-Roman manastırı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şapel
Mezarlık

Saint-Roman manastırı, Güney Fransa'da Beaucaire şehri yakınlarında bulunan bir mağara manastırıdır. Manastır adını aziz Condatlı Romanus'tan almaktadır.

Rhône vadisinin ormanlı tepelerinde bulunan manastırın olduğu konumda, protohistorya döneminde avcıların yerleştiği bilinmektedir. Geç Antik Çağ'da 5. yüzyılın sonuna doğru Aiguille ve Saint-Roman tepelerine yerleşen münzevi keşişler, burada içerisinde yaşadıkları doğal mağaraları zaman içerisinde genişletmiş ve bir şapel, çeşitli odalar ve topluluk alanları inşa etmişlerdir. Muhtemelen 7. yüzyıldan itibaren Benediktinlerin kurallarını kabul eden keşişler, belirli imtiyazlara sahip olmuşlardır.

14. yüzyılda surlarla çevrilerek koruma altına alınan manastırın içindeki mağaralar değişmeden kullanılmaya devam edilmiştir. Mağara içi sıcaklığın yıl boyunca 14 ila 16 derece arasında seyrettiği tespit edilmiştir.

1960 yılından beri araştırma konusu olan manastır, 1991 yılında Monument historique kategorisine yükseltilmiş ve bu sayede manastırda restorasyon çalışmalarının önü açılmıştır.

Manastır nekropolü MS 8 ila 12 yüzyıllar arasına tarihlenen taş içine oyulmuş antropomorfik kaya mezarlarından oluşmaktadır. Günümüzde bu mezarlardan yalnızca belirli bir kısmı görülebilir durumdadır. Mezarların büyük bir kısmının 19. yüzyılda toprak örtülerek ve ağaç ekilerek kapatıldığı bilinmektedir. Batı-Doğu düzleminde açılan kaya mezarları, hem insanların gömülmemesi suretiyle doğayı tarımsal olarak daha fazla kullanma imkânı sağlıyor hem de tabut yapmak için ağaç kesilmemesi suretiyle doğayı koruyor ve bölgede o dönemlerde az bulunan ahşaptan tasarruf ediyordu.

İnternet bağlantıları[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.