Sahil güvenlik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sahil güvenlik, bir ülkenin deniz güvenlik (kolluk) teşkilatıdır.

Sahil güvenlik hizmetlerinin tanımı, kapsamı ve bunları yerine getiren kurumun yapısı, ilgili mevzuatlara göre ülkeler arasında büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Sahil güvenlik kurumlarının sorumlukları arasında, denizler hukukunun icrası, ulusal deniz sınırlarının korunması, devriye hizmetleri, deniz veya sahiller yoluyla yapılan uyuşturucu kaçakçılığı, silah kaçakçılığı, insan kaçakçılığı ve diğer yasadışı ticari faaliyetlerle mücadele, deniz kirliliği ile mücadele ve deniz taşıtlarını ve denizde bulunan kişileri koruma ve kurtarma ile ulusal ve uluslararası hukukun öngördüğü diğer faaliyetleri yürütme çalışmaları yer alır. Özellikle savaş zamanında bu sorumluluklar limanların güvenliğinin sağlanmasını ve deniz istihbaratını da içerecek şekilde genişletilebilir.

Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı teşkilatının arması

Türkiye'de sahil güvenlik hizmetlerini, İçişleri Bakanlığına bağlı bir kolluk (iç güvenlik) kuvveti olan Sahil Güvenlik Komutanlığı yürütür.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sahil Güvenlik Komutanlığı Arama Kurtarma Timleri". www.icisleri.gov.tr. 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]