Sabal minor

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sabal Minor (Cüce Sabal Palmiyesi - Cüce Sabal), ana vatanı Amerika Birleşik Devletleri'nin Güneydoğusudur. Palmiyegiller familyasına bağlı Sabal türünden biridir. Bodur bir ağaç türü olan Sabal M.’nin yeşil-mavi renginde yaprakları olur. Gövdesi çoğunlukla toprak altında kalır ve boyu genel olarak 2 metreye kadar uzamaktadır. Olasılık olarak çok nadir olsa da bazen 2 metreyi geçer.

Sabal M. topluluğu

Ilıman iklimde yetişen Sabal M. kardeşi olan Sabal P.’ye göre dona ve soğuğa daha dayanıklıdır. Minimum -20 derece soğuklara kadar dayanabilme kabiliyeti vardır.[1] Palmiyegiller familyasında tuzlu suya en çok dayanma kabiliyeti olan türdür.[2] Sabal türü palmiyeler çok yavaş gelişmektedirler.[3] ABD’nin orijinal palmiye türüdür.[2]

Ormanlık alanda doğal olarak yetişen Sabal M.

Soğuğa dayanıklı olan Sabal palmiyeleri Türkiye’de çoğu kesiminde rahatlıkla yetişebilmektedir. Başta Akdeniz olmak üzere Ege, Marmara, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu'nun tamamında ve Doğu Anadolu'da Elazığ yöresinde iklim şartları el verdiği için yetişebilmektedir.[4]

Meyvesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyah renkte minik top halinde salkım üzerinde meyveleri vardır. Eti çok azdır.[4]

Sabal M. Meyvesi

Yetiştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Meyve tohumlarından yetiştirilmektedir. (Yeni çimlenmiş küçük bir Sabal M.)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sabal Palmiyeleri". www.palmiyemerkezi.com. 19 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023. 
  2. ^ a b "SABAL MİNOR – Floryalı Botanik Peyzaj". 19 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023. 
  3. ^ "Sabal minor". www.kardelenfidancilik.com.tr. 19 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023. 
  4. ^ a b "Lahana Palmiyesi, Sabal Palmiye - Sabal palmetto (ARECACEAE)". Smsmarmaragroup.com. 23 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023.