Saat üreteci

Vikipedi, özgür ansiklopedi
ICS 952018AF yongasına ve 14,3 MHz rezonatöre dayalı bir masaüstü bilgisayar saat üreteci (solda)
Silego çipine dayalı bir dizüstü bilgisayar saat üreteci

Saat üreteci, bir devrenin çalışmasını senkronize etmek için saat sinyali üreten elektronik bir osilatördür. Sinyal, basit simetrik kare dalgalarla daha karmaşık düzenlemeler arasında değişkenlik gösterebilir. Tüm saat üreteçlerinde bulunan temel parçalar, rezonans devresi ve yükselticidir.

Daha basit tank devreleri ve hatta RC devreleri kullanılabilmesine rağmen,

Rezonans devresinde daha basit tank devreleri ve RC devreler de kullanılabilmesine rağmen genellikle bir kuvars piezo-elektrik osilatör kullanılır.

Amplifikatör devresi genellikle osilatörden gelen sinyali tersine çevirir ve salınımı sürdürmek için bu sinyalin bir kısmını osilatöre geri gönderir.

Jeneratör, temel sinyali değiştirmek için ek bölümlere sahip olabilir. Örneğin 8088, ham osilatörlerin tipik özelliği olan 50/50 görev döngüsünü çevirmek için saat üretecinin mantığı dahil etmesini gerektiren 2/3 görev döngüsü saati kullanır.

Bu tür diğer ek bölümler, frekans bölücü veya saat çarpanı içerir. Programlanabilir saat üreteçleri, bu bölücü veya çarpanda kullanılan sayının değiştirilmesine izin vererek donanım değiştirilmesine gerek kalmadan çeşitli çıkış frekanslarından birinin seçilmesini sağlar.

Bir anakarttaki saat üreteci, bilgisayar meraklıları tarafından CPU, FSB, GPU ve RAM hızlarını kontrol etmek için sıklıkla değiştirilir. Tipik olarak programlanabilir saat üreteci, önyükleme sırasında BIOS tarafından seçilen değere ayarlanır; buna rağmen bazı sistemlerde saat üretecini sık sık yeniden programlayan dinamik frekans ölçeklendirmesi bulunur.

Zamanlı sinyal üreteçleri (TSG'ler)[değiştir | kaynağı değiştir]

Zamanlı sinyal üreteçleri, hizmet sağlayıcı ağlarında sıklıkla bir merkez ofis için binaya entegre zamanlama kaynağı (BITS) olarak kullanılan saatlerdir.

Dijital anahtarlama sistemleri ve bazı iletim sistemleri (örn. SONET), hataları önlemek için güvenilir, yüksek kaliteli senkronizasyona (veya zamanlamaya) bağlıdır. Bunu sağlamak için çoğu hizmet sağlayıcı, katman hiyerarşisine dayalı ofisler arası senkronizasyon dağıtım ağlarını kullanır ve ofis içi senkronizasyon ihtiyaçlarını karşılamak için BITS konseptini uygular.[kaynak belirtilmeli]

TSG, giriş zamanlaması referans sinyallerini kabul eden ve çıkış zamanlaması referans sinyalleri üreten saat ekipmanıdır. Giriş referans sinyalleri, DS1 veya bileşik saat (CC) sinyalleri olabilir ve çıkış sinyalleri ayrıca DS1 veya CC sinyalleri (veya her ikisi) olabilir. Bir TSG, aşağıda listelenen altı bileşenden oluşur:[kaynak belirtilmeli]

  1. DS1 veya CC giriş sinyallerini kabul eden bir giriş zamanlama arabirimi.
  2. Çıkış zamanlama dağıtım bileşeni tarafından kullanılan zamanlama sinyallerini oluşturan bir zamanlama oluşturma bileşeni.
  3. Çoklu DS1 ve CC çıkış sinyalleri oluşturmak için zamanlama oluşturma bileşeninden gelen zamanlama sinyallerini kullanan bir çıkış zamanlama dağıtım bileşeni.
  4. Giriş sinyallerinin zamanlama özelliklerini izleyen bir performans izleme (PM) bileşeni.
  5. Merkez ofis (CO) alarm izleme sistemine bağlanan bir alarm arabirimi.
  6. Yerel işlerde kullanımı ve uzak operasyon sistemleriyle iletişim için bir operasyon arayüzü.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]