SSCB devlet kalite işareti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
SSCB devlet kalite işareti
Boyutu ve açılarıyla SSCB devlet kalite işareti

SSCB devlet kalite işareti (RusçaГосударственный знак качества СССР, (Gosudarstvennyi znak kachestva SSSR) 1967'de kurulan ve kalite belgelendirmek için kullanılan bir Sovyet işaretidir.

Tüketici, üretim ve teknik malları işaretlemek ve kalite standartlarını karşıladıklarını belgelemek ve SSCB üretim sisteminin kalitesini arttırmak amacıyla kullanıldı.

Malların kendileri ya da ambalajları ve beraberindeki belgeler veya etiketler işaretlenmiştir. Kullanım kuralları, 'ülke standartlarının kısaltması olan (gosudarstvennyy standart) GOST tarafından 7 Nisan 1967 tarihinde tanımlandı.[1]

İşareti kullanma hakkı, malların "daha yüksek kalitede kategori" olduğunu doğrulayan Durum Onaylama Komisyonu (Gosudarstvennaya Atestatsionnaya Komissiya) tarafından malların incelenmesine dayanarak 2-3 yıl süreyle işletmelere kiralanmıştır.[2] Komisyonun kalite standartları şunlardır:

  • "En iyi uluslararası analogların kalitesini karşılar veya aşar",
  • Kalite parametreleri süreklidir,
  • Mallar Sovyet devlet standartlarını tam olarak yerine getirir,
  • Mallar uluslararası standartlarla uyumludur,
  • Malların üretimi ekonomik açıdan etkilidir ve
  • Devlet ekonomisini ve nüfusun taleplerini tatmin eder.[3]

İşareti kullanabilmeleri için, devlet, işletmelerin malların fiyatını yüzde on artırmasına izin verdi. İşaret kabul edildiğinde, gerçekten kaliteli ürünlerin işareti kullanması bekleniyordu ancak müşterilerin beklentisinin altında kalan ürünler de işareti kullanmaya başladı.[2]

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rus hükûmeti, 1992 yılında, hala kullanılmakta olan Rostest işareti (o R Mark) olarak bilinen kalite belgesini başlattı.[4]

Kiril kısaltmasındaki ölçekler olan СССР ve SSSR ile stilize edilmiş işaret, döndürülmüş bir K harfi ve beşgen kalkandan oluşmaktaydı (K harfi, Rusça bir kelime olan Kachestvo- kaliteden gelmektedir)[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Государственный Знак Качества СССР". GOST 1.9-67. 1 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2017. 
  2. ^ a b "Когда появился знак качества?". 23 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2017. 
  3. ^ a b Shlikhelman, G.L. (1980). РАБОЧЕМУ О КАЧЕСТВЕ МЕТАЛЛООБРАБОТКИ. Mashinostroyeniye. 23 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2017. 
  4. ^ "ЗНАК СООТВЕТСТВИЯ ПРИ ОБЯЗАТЕЛЬНОЙ СЕРТИФИКАЦИИ". GOST R 50460-92. 23 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2017.