Sınır açısı
Görünüm
Bu madde, öksüz maddedir; zira herhangi bir maddeden bu maddeye verilmiş bir bağlantı yoktur. (Eylül 2022) |
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Ağustos 2007) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Sınır açısı; ortam değiştiren bir ışığın, ortamları ayırıcı yüzeyden geçmesi olayına denir. Sınır açısı olayı yalnızca çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçerken görülür. Çünkü çok yoğun (kırıcılığın fazla olduğu) ortamdan az yoğun (kırıcılığın az olduğu) ortama geçen ışık yüzey normalinden uzaklaşacak şekilde kırılır. Normalden uzaklaşan ışın ayırıcı yüzeye yaklaşır, kırılma açısının 90° olduğu durumdaki gelme açısına sınır açısı denir.
Işık ışınları çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçişte sınır açısından daha büyük bir açı ile gelirse, tam yansımaya uğrar. Sınır açısı ile gelirse, yüzeyi yalayıp yoluna devam eder.
- Saydam ortamların kırılma indisleri arasındaki fark ne kadar büyükse, sınır açısının açısal değeri de o kadar küçük olur.
- Örnek;
- Sudan havaya geçiste sınır açısı: 48 derece iken
- Sudan daha yoğun (yani kırılma indisine sahip) camdan havaya geçişte sınır açısı: 42 derece olur.
- Her rengin sınır açısı farklıdır. Güneş ışığındaki renklerden kırmızı ışığın sınır açısı en büyük, mor ışığın sınır açısı en küçüktür.
- Skırmızı > Sturuncu > Ssarı > Syeşil > Smavi > Smor
Optik ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |