Sözde dışbükeylik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sözdedışbükey bölge sayfasından yönlendirildi)

Sözde dışbükey küme, matematikte çok değişkenli karmaşık analize temel oluşturan bir tanım kümesidir. Daha açık bir şekilde ifade edilecek olursa, çok değişkenli karmaşık analizde esas araç olarak kullanılan holomorf fonksiyonların doğal tanım kümesi sözde dışbükey kümelerdir.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Sözde dışbükey kümeler için birden fazla tanım vermek mümkündür:

Hartogs sözde dışbükeyliği

bağlantılı bir açık küme olsun. üzerinde tanımlı sürekli, çoklualtharmonik bir fonksiyonu varsa ve bütün gerçel sayıları için kümesi nın göreceli tıkız bir alt kümesi ise, o zaman ya "sözde dışbükey" bölge adı verilir.


Levi sözde dışbükeyliği

bağlantılı bir açık küme, nın

sınırı olan ise olsun (yani yerel olarak iki kere türevli sürekli bir fonksiyonun görüntüsü olsun). nın tanımlayıcı fonksiyonunu ise ile gösterelim. Eğer iken

koşulunu sağlayan her için

ise, o zaman ya sözde dışbükey adı verilir. Bu eşitsizlik nın noktalarında dan daima büyükse, o zaman bölgeye kati sözde dışbükey adı verilir. nın olmadığı durumda, nın altkümesi olan kati sözde dışbükey kümeler dizisinin limiti olarak elde edilebiliyorsa, ya yine sözde dışbükey adı verilir.

Verilen bu iki sözde dışbükeylik tanımı birbirine denktir. Bütün dışbükey kümeler aynı zamanda sözde dışbükeydir. iken, bütün bölgeler(açık, bağlantılı) sözde dışbükeydir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lars Hörmander, An Introduction to Complex Analysis in Several Variables, North-Holland, 1990. (ISBN 0-444-88446-7).
  • Steven G. Krantz. Function Theory of Several Complex Variables, AMS Chelsea Publishing, Providence, Rhode Island, 1992.